ЕК, ЕЦБ и МВФ—великата тройка, която контролира световната икономика

Модерните митове гласят, че най-големите злодеи в световната политика са трите най-могъщи държави в света–САЩ, Русия и Китай. В действителност обаче конците на световната икономика не се дърпат нито от Пекин, нито от Москва, а още по-малко от Вашингтон, въпреки тяхната значима роля. Най-важна роля играят МВФ, ЕЦБ, ЕК. В последните дни името на „Великата тройка“, многократно се произнасяше, покрай гръцката криза. Въпросът, който всички обаче си задават е – какви са всъщност тези институции и защо е толкова важна тяхната роля за стабилността на световната икономика?

Кой, кой е във великата тройка?

ЕК (Европейската комисия)

Организацията представлява Европейския съюз и 19 страни от еврозоната, които използват еврото като официална валута. Това е изпълнителният орган на ЕС, който извършва ежедневни дейности свързани с прилагане политическите решения на съвета, а също така отговаря и за използването на средствата, с които ЕС разполага. Защо Германия има тук ключова роля? Като  страна с най-развита икономика в Европа, тя участва във взимането на най-важните решения. Включително и дълговата криза.

МВФ (Международен валутен фонд)

Организацията е създадена малко след Втората световна война, с цел регулация на международната търговия и обмен. Също така редовно отпуска пари на страни, намиращи се във финансова криза — Мексико през 80-те, Аржентина през 2001 година. МВФ може да си позволи да отпусне подобни държавни заеми, тъй като разполага с ресурс от 750 милиарда евро. Решилите да се възползват от помощта на фонда обаче, са задължени да спазват сурови правила, които да гарантират, че парите ще бъдат върнати навреме. В противен случай може да се стигне до гръцкия сценарий и държавата да обяви фалит.

ЕЦБ (Европейската централна банка)

[caption id="attachment_450550" align="aligncenter" width="543"]Кой контролира световната икономика? Кой контролира световната икономика?[/caption] Създадена е, с цел да помогне за преодоляване на инфлацията, но в същото време се превръща в един от водещите световни кредитори и е водеща сила в управлението на световната икономика.  В последните дни обаче, влиянието на ЕЦБ отслабва. Заради придобиването на гръцките държавни облигации от 2010 година, днес усеща всички трусове свързани с еврото, пише Telegraf.rs.