Балканите — новия фронт на Русия и Запада

Гласувайте за статията

Балканите са новата цел на ЗАПА и Русия, ето го и последния сблъсък

Битката за Украйна още не е стихнала, но Русия и Запада имат нова цел — Балканите. Полуостровът от десетилетия е поле за сражения между великите сили, които от Санстефанския мирен договор насам, не могат да си го поделят. След като повече от 100 години зоната бе под руско влияние, западните държави правят всичко възможно, за да привлекат страните от региона на своя страна. Москва обаче не е готова да се даде без бой и това доведе до сериозни дипломатически /засега/ сблъсъци между световните сили.

Последният повод за спор се оказа 20-та годишнина от масовата екзекуция в Сребреница. Съвета на ООН прие резолюция, с която осъжда акта и го определя като „геноцид“. Русия обаче се намеси и поиска промени в текста на резолюцията.

Причината за това е, че Сърбия, като страна отговорна за престъплението, не е съгласна с определението „геноцид“. Според властите в Москва, резолюцията ще създаде напрежение на Балканите и в частност между Сърбия и Босна и Херцеговина. „Това е само една част от конфликта и тази резолюция ще внесе разделение“, каза Пьотр Иличев, посланик на Русия в ООН.

Спорът е абсолютно безсмислен, но Русия като традиционен съюзник на Сърбия, продължава да защитава интересите на страната. Нещо повече, Москва като постоянен член на съвета за сигурност на ООН има право да наложи и вето над резолюцията, която определиха като „антисръбска“.

Спорът относно факта, дали е имало геноцид през 1995 година в Сребреница или не, предизвика възмущение на семействата на загиналите. Заради сръбския генерал Ратко Младич над 8000 души, сред които жени и деца, намериха смъртта си в Сребреница.

Безумен спор за Балканите между Русия и Запада - имало ли е геноцид в Сребреница?

Безумен спор за Балканите между Русия и Запада – имало ли е геноцид в Сребреница?

Спорът за Балканите между Русия и Запада стигна до там, че се правят опити за променяне и игнориране на факти. Все пак Москва предложи своя резолюция по темата, която е „по-миролюбива“, не се споменава в нея термина „геноцид“, а също така името на Сърбия е заменено с това на Югославия. Дали Русия ще се наложи в този спор за Балканите предстои да видим.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар