Ердоган на война в Сирия (Битката е на границата с ЕС)

Ердоган на война в Сирия (Битката е на границата с ЕС)
5 (100%) 1 vote

Ердоган обяви военно положение, праща армия в Сирия

Ердоган ще воюва в Сирия!

Докато Брюксел се опитва да намери изход от кризата с Гърция, Русия и Америка кръстосват шпаги за влияние над Украйна, една война назрява до самите граници на ЕС и е на път да се превърне в най-големия проблем на западния свят, ако не се вземат спешни мерки.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган обяви, че изпраща 18 000 войници за сухопътна инвазия в Сирия. Целта на военната акция е удари по обекти на Ислямска държава, на територията на организацията, но в същото време и да се отслаби режимът на Башар ал Асад. Главната причина за целия този военен сблъсък обаче е една–отслабване и унищожаване на кюрдската държава, която набира все по-голяма мощ.

Самият Ердоган неведнъж е казвал, че не желае и няма да допусне създаването на кюрдска държава на границата с Турция.

В момента обаче проблем за Ердоган е и Ислямска държава, която извърши серия от нападения срещу обекти в Истанбул и Анкара, пише telma.com.mk.

Хърватските медии определят инвазията като международен военен конфликт на самата граница на Европа. И изразяват безпокойство от назряващия конфликт в района.

Турция, под ръководството на Ердоган, вече веднъж извърши военна интервенция, пренасяйки останките на един от османските владетели от Сирия до границата на Турция. Над 40 военни тогава бяха изпратени на тайна операция, а Дамаск официално изпрати протестна нота до Анкара. При сегашната ситуация става въпрос за много по-мащабно нарушаване суверенитета на страната, което неминуемо ще доведе до ответни действия от страна на президента Асад.

Ердоган изпраща турски военни в Сирия

Ердоган изпраща турски военни в Сирия

Решението за сухопътна инвазия на територията на Сирия е било взето след оспорвани заседания в петък на среща на съвета на националния съвет за сигурност. Според турските медии може да се очаква изпращането на 18 000 турски войници на територията на Сирия до броени дни.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар