Алексис Ципрас: Отиваме на референдум, но няма да излизаме от ЕС!

Гласувайте за статията

Алексис Ципрас обяви, че Гърция отива на референдум, но няма да напусне ЕС

Алексис Ципрас успокои Гърция, че „Не“ на референдума не означава излизане от ЕС. Гръцкият премиер заяви, че е крайно време страната да бъде третирана като равноправен член на Европа, а не да търпи диктатурата на Брюксел. „Не“ на референдума не означава излизане на Гърция от ЕС. Просто оказваме натиск на кредиторите, които вече предложиха по-добра оферта, след като подложихме на гласуване исканията им“, заяви гръцкия премиер.

Алексис Ципрас обяви още, че е направил някои отстъпки в писмо, изпратено късно снощи и обявено от Financial Times. В него се казва, че той иска отлагане на пенсионната реформа, както и увеличаването на ДДС да не се отнася за островите.

Ако кредиторите приемеха офертата, то Гърция нямаше да отиде на референдум. МВФ, ЕК и ЕЦБ обаче отказаха и следователно страната отива да гласаув в неделя. А в понеделник ще стане ясно как ще продължи занапред.

Гръцкият премиер е категоричен, че няма никакво намерение да извежда страната от ЕС, но в същото време тя може да се окаже официално вън от еврозоната и заради неплащането си към МВФ. От вчера Гърция официално е в технически фалит, а ситуацията в страната се влошава и то все по-неудържимо.

Днес имаше сблъсъци на пенсионери, които буквално се биеха пред банките, за да получат част от пенсиите си в размер на 120 евро. Кризата в страната продължава и заради решението за банкова ваканция и блокирането на банкоматите, които не отпускат повече от 60 евро на ден.

Алексис Ципрас : И след референдума ще останем в ЕС

Алексис Ципрас : И след референдума ще останем в ЕС

С изявлението си Алексис Ципрас се опита да разсее слуховете, че Гърция ще излезе от еврозоната, ако на референдума откаже да изпълни исканията на кредиторите. „Ние просто няма да позволим ни манипулират“, заяви още той. Междувременно условията по външния дълг на страната продължават да се анализират, в търсене на вратичка за неговото съкращение.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар