Магистратите се произнесоха по случая на Хюлия Маджар

Убиецът на Хюлия Маджар - Иван Тодоров получи присъда от магистратите на висша инстанция. След като окръжният съд във Варна постанови доживотна присъда, редуцирана според обстоятелствата за лишаване от свобода за срок от 25-30 години при строг режим, висшите магистрати излязоха с окончателно решение.

Те взеха под внимание не само всички обстоятелства и факти, смекчаващи вината на убиеца, но и тези, които утежняват положението му. Съдиите постановиха наказание от 25 години затвор. Присъдата ще бъде излежана под изключително строг режим. Освен това, Иван Тодоров ще трябва да изплати на близките на зверски убитата от него Хюлия, обезщетение в размер на 300 000 лева.

Основанието за изплащането му са нанесените неимуществени вреди върху семейството на студентката.

[caption id="attachment_450296" align="alignright" width="300"]Хюлия Маджар Убиецът на Хюлия Маджар остава зад решетки 25 години[/caption]

Присъдата на убиеца беше намалена, тъй като той се възползва от правото, дадено му от закона, да поиска разглеждане на случая по бързата процедура.

Близките на Хюлия в качеството си на обвинители и ищци поискаха възможно най-тежкото наказание за изверга, отнел живота на 24-годишната жена. Те обжалваха решението на Окръжния съд.

За да коригира наложеното наказание, Апелативният съд прие, че решението на другата инстанция се обжалва поради спор относно справедливостта му.

Магистратите са убедени, че тази присъда ще окаже възпитателен ефект върху убиеца и след излежаването й той не би извършил друго подобно престъпление.

Под внимание е взет и фактът, че убиецът и жертвата са се познавали от много години и той се е възползвал от отношението й към него, за да я примами да тръгне с него.

В материала, прикрепен към делото, Иван е описан като човек с лабилна психика със зависимост към определени медикаменти.

Под внимание е взето е безскрупулното му отношение към близките на Хюлия и поискания от него откуп от нейния баща часове след смъртта й, пише ПИК.