Кралица Елизабет е най-богатата жена в света и най-богатия европейски монарх, вижте състоянието йКралица Елизабет

счупи рекордите по богатство и продължава да е най-богатата жена на планетата. Въпреки че официално първата дама в Англия притежава едва 285 милиона лири стерлинги, истината е, че състоянието й е много, много по-голямо. Според Sunday Times за 2015 г, нейното богатство възлиза на 340 милиона паунда и е с 10 милиона повече, от парите, които е имала миналата година. В него обаче влизат само част от официалните фондове на кралската фамилия. Богатството на кралицата е разделено на няколко групи, като за някои от личните й инвестиции не се знае абсолютно нищо. Говори се, че реалното състояние на „баба Бети“, както на шега я наричат в Уиндзор, е над милиард лири.

Имоти на короната

В този портфейл на кралицата влизат публичните й доходи, като средствата отпускани от правителството, както и процент от печалбите, които носят кралските дворци. Капиталовата им стойност е 11,5 милиарда паунда, но едва 15% от тези приходи се дават на кралицата, като за миналата година сумата е била около 38 милиона паунда.

Частно портмоне

„Личния портфейл“ на кралицата са частните й приходи, използвани за покриване на разходите на кралското семейство. Фамилията не получава помощи от държавата, а е на издръжка на кралицата. Приходите идват от херцогство Ланкастър, както и от земи от Англия и Уелс. Нейно величество обаче не може да продаде земите си, нито пък да ги отстъпва, въпреки че се водят лично нейни. В тези фондове постъпват суми в размер на 13,3 милиона паунда годишно. Отделно от тях са приходите от херцогство Корнуол, което покрива разходите на принца на Уелс и на херцогинята на Корнуол. И двамата са освободени от данъци.

Частни инвестиции

Тук вече никой не знае подробности за всичко, което включва състоянието на кралица Елизабет, но сумата възлиза според някои на 110 милиона паунда. Приходите са главно от нейните инвестиционни портфейли, без да се включват личните й имения в Норфолк, замъкът Балморал, колекцията й от бижута, коне и картини, както и състоянието завещано от кралицата — майка. [caption id="attachment_449910" align="aligncenter" width="598"]Кралица Елизабет със състояние за милиарди Кралица Елизабет със състояние за милиарди[/caption] Към кралското състояние се включват още национални съкровище, като колекцията от произведения на изкуството, изложени в музеи и кралската корона. Само те са около 10 милиарда долара, но не са лична собственост на кралица Елизабет.