Петър Москов губи поста си след скандал с лекарства за онкоболни

Петър Москов губи поста си след скандал с лекарства за онкоболни
5 (100%) 2 votes

Петър Москов е на път да се раздели с поста си на здравен министър след грандиозен скандал

Петър Москов може да изгори заради далаверите в НЗОК

Петър Москов е на път да изгори заради далаверите в НЗОК. От дни здравната каса се тресе от грандиозен скандал, който може да коства стола на здравния министър. А причината са едни от най-скъпите лекарства – тези за онкоболните. За които медикаменти от години се шушука, че са обект на престъпна схема, чрез която дадени лица се облагодетелстват с пари, за сметка на болните, които се нуждаят спешно от тях.

Петър Москов

Петър Москов

Последната проверка на НЗОК показа, че много болници са решили да изкарват пари от тези лекарства и за тях се плаща два пъти и дори три пъти повече, макар статистиките да не показват такъв ръст на хората с ракови заболявания. В същото време много пациенти се оплакаха от масово забавяне на терапиите им, макар да става въпрос буквално за ситуация на живот и смърт.

Във вторник стана ясно, че най-фрапиращите нарушения са установени в две големи болници – онкологията във Варна и болницата по хематология в София. Това далеч не е първото нарушение на столичната клиника, където бяха открити стотици документи, отчитащи фиктивно пациенти, болни от рак.

Във Варна пък се изписват много по-малки количества от нужното лекарство за пациентите, а пред касата се отчитат по-големи количества, за да бъде прибрана разликата. Заради фрапиращите нарушения пациентски организации поискаха незабавно разследване от страна на прокуратурата, за да бъдат установени всички злоупотреби и да бъдат наложени глоби, научиха от Vsekiden.com.

Коментари чрез Facebook

коментара

3 коментара to “Петър Москов губи поста си след скандал с лекарства за онкоболни”

  1. Добре ,ама не мога да разбера в случея с тези далавери какво общо има министъра или лошото е това,че е открил далаверата и на някои не му изнася защото са засегнати големи пари

  2. Абе, нали здравната Каса е независим орган ,защо министърът трябва да отговаря?

  3. маквикар

    юни 25. 2015

    темата и грешките са тематизирани още миналата година във вестник Доктор от онкодерматолози, но никой не се самосезира.Сега ще му клъцнат врътлето

Добавете коментар