WikiLeaks разкриха нов шпионски скандал между НСА и Франция

Гласувайте за статията

WikiLeaks с нови разкрития, американски шпиони подслушвали трима президенти

Франция се тресе след невероятен скандал. WikiLeaks излезе с невероятни разкрития по отношение на френските лидери, които са били подслушвани от НСА. Във фокуса на прихващането са Жак Ширак, Никола Саркози и дори настоящия президент Франсоа Оланд. Изнесени са подробности около разговорите на Оланд с Ангела Меркел през 2012 година, когато е обсъждан и въпросът с извеждане на Гърция от ЕС и то много преди официално да се заговори за това.

Независимият вестник „Либерасион“ и сайта Медиапарт са публикували пълен пакет документи с доказателства, че американските тайни служби са подслушали разговорите между най-висшите френски политици. Освен президентите, следени са още министри, ръководители на агенциите за сигурността, както и депутати, а също и посланици.

Всички документи имат гриф „Строго секретно“, както и обозначение „да не се предава на чужда страна“. Документите за Оланд са маркирани и със знак „Чужд сателит“, което показва, че най-вероятно френския президент е проследен с чуждестранна помощ. В момента всички погледи са насочени към Германия именно по тази причина.

WikiLeaks припомня, че през април, немският „Шпигел“ е излязъл с информация за подслушвания на европейските лидери през 2012 година. Тогава никой не обърна голямо внимание на случая, но както стана ясно, на прицел е вече и Елисейския дворец. Достатъчна причина за тревога.

Френският външен министър поиска обяснение от посланика на САЩ. Отговор засега от там няма, а от НСА също мълчат. За сметка на това от американския национален съвет за сигурност обясниха, че нямат коментар за „специфични разузнавателни скандали“, но пък и не е тяхна практика да шпионират световни лидери, освен ако не е засегната националната сигурност.

WikiLeaks  с шокиращи разкрития за пореден шпионски скандал във Франция

WikiLeaks с шокиращи разкрития за пореден шпионски скандал във Франция

Както коментират някои политици след скандала с WikiLeaks, това може да има сериозни поражения върху влиянието на САЩ върху Европа. „Франция води независима политика от другите страни. И няма да остави положението без отговор“, се казва в една от прогнозите.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар