Министерски съвет поръчва лицензи за близо 60 млн. лв., които не й трябват

Живеем в богата държава и това не е странно за никого. Щом кабинетът може да извади 60 млн. за софтуерни лицензи, които не му трябват и пак да има пари, значи всичко у нас е наред, личи от публикации във форума за безплатни програми linux-bg.org, вестник „Капитал“, списание „Тема“. Оказва се, че в момента държавната администрация, при численост около 120 хил. и стремеж да се съкратят 10% от тях, както и това, че поне 20% процента от тях със сигурност не работят с компютър, притежава следните лицензи: • 96 000 лиценза за Microsoft Windows + Core CAL – повече от колкото компютри има в данъчната администрация, много от тях не се използват; • 55 000 лиценза за Office Professional Plus • 2 080 лиценза за Windows Server; • 652 лиценза за Exchange Server – със сигурност голяма част от тях не се използват, при закупуването им с предния договор имаше абсурд – ИТ директор на ведомство от незнание беше заявил бройка равна на броя служители във ведомството; • 58 лиценза за SharePoint Server – със сигурност в Данъчната администрация има не повече от 5-6 лиценза който се използват; • 74 лиценза за SQL Server; • 16 лиценза за BizTalk Server – едва ли се използва някъде и 1 копие; И десетки други бройки лицензи - които със сигурност не се използват и няма компетентни служители, които могат да работят с тях, като например Visual Studio Professional with MSDN – 29 бр. Освен това тези лицензи трябва да имат софтуерна осигуровка за година и половина, за:
  1. С права за нови версии - въпреки, че Майкрософт обяви, че Windows 10 ще е безплатен за тези платили лиценз за Windows 8.1;
  2. Надграждане до Enterprise за операционна система за Windows преносими и настолни компютри 96 000 бр. – нещо, което е ненужно за служителите в администрацията.
  3. Ползване на софтуер в къщи (Home Use Program) – вероятно с цел чиновникът да може да работи извънредно, защото 8 часа работен ден не са му достатъчни.
  4. Поддръжка при решаване на проблеми 24 часа, 7 дни в седмицата (24x7 Problem Resolution Support) – като се изключи съдебна охрана и полиция, които пък не използват компютър, никой друг не работи денонощно.
  5. Придобиване право на достъп до технологична база знания (Брой абонаменти еквивалентен на сбора от количествата на поръчаните сървърни операционни системи.) При положение, че в едно ведомство, с един администратор, се ползват поне няколко, а и няколко десетки, сървърни операционни системи TechNet – на английски, дали има и поне един държавен служител който да знае какво е това TechNet, дали някой въобще от любопитство ще влезе и 1 път?
  6. Базова версия на Windows за остарял хардуер (Windows Thin PC) 96 002 бр. – при положение, че хардуер на 5 години става особено рисков за работа, технически параметри свързани с бързодействието водят до невъзможност за използване - защо трябва да се харчат бюджетни пари за това? Абсолютен „пладнешки“ обир.
  7. Права ползване на сървърни продукти на Microsoft в резервен център за данни (Cold Backup for Disaster Recovery) - за всички продукти ли ще има и е необходимо да има такива резервни центрове за данни?
Закупуват се 3 600 часа Premier Support Services и 3 000 часа Enterprise Strategy IT Architecture and Planning. Тези услуги са специфични за Майкрософт и в този си вид и под това название се предоставят в целия свят единствено от Майкрософт. Каква ли е цената за час на тези два типа услуги? Обикновено Майкрософт предлагат услуги по поддръжка на цена от 3 до 5 пъти по-високи от тези на нормалните ИТ фирми, само защото са Майкрософт, иначе специално в България качеството е значително по-лошо. Майкрософт ще предостави 6 600 часа услуги на държавната администрация или 825 дена или 165 седмици, или приблизително три години и 2 месеца време на един експерт. Каква ли е цената за тази услуга? Колко стотици хиляди евро или милион? Голям труд е паднал по това да се измисли за какво да се изхарчат тези пари, за какви точно видове лицензи, как да се „надуят“ бройките, какви ненужни лицензи за се продадат. Средствата са ясни - 60 милиона лева - изцяло бюджетни. Сума непосилна за бедната ни държава. Просто още един монополист в държавата. Интересно е как и трите кандидата дават почти една и съща цена – разликата е по 0,04% или точно 10 000 лв, за толкова големи количества една, при това близка до бюджета. Истината, че цялото това нещо е дирижирано от Майкрософт. И няма да се обжалва. Монополи и картели къде ли е ролята на КЗК? Ако се вземе и числеността на Данъчната администрация, на каква ли стойност е същата поръчка в съседните ни страни, а в другите Европейски страни? Отговора е многократно по-ниски. Дали Гърция например провежда през 2-3 години търгове от подобен размер? Какви ли лицензи на Майкрософт в ДА си закупуват другите богати държави в ЕС? Някой дължи отговор. Или отново ще си замълчи.