Кой има интерес от руско-американската война и кой спечели от сблъсъка между великите силиРуско-американската война

е факт и както изглежда е въпрос на време да чуем грохота на оръжията. Фронтовата линия вече се очертава, а всяка от двете страни се старае да привлече към себе си колкото се може повече съюзници. Както във всяка война обаче нито една от двете страни не е печеливша. Една поговорка гласи: „Двама се карат, третия печели“. Въпросът, който доста хора си задават, е–кой има интерес от един такъв сблъсък между двете най-големи сили?

Търговия с оръжия

Да си го кажем направо: Една война съживява оръжейния бизнес, стимулира икономиката, а понякога води и до териториални облаги. На военния парад в Москва бяха показани армейски оръжия, които струват милиони и дори милиарди от държавния бюджет на Русия. Страната вече е поискала някои от тях да бъдат пуснати в масово производство. Руско-американската война не се води само в сферата на икономиката. Демонстрацията на „армата“ показа, че Русия е в „първа лига“ при танковете и може достойно да отговори на германския „леопард“ и американския „Ейбрамс“.

Пазари и територии

След втората световна война прекрояването на картата на Европа, а и на останалия свят не е спряло, но като че ли бе сравнително ограничено до територията на Балканите основно. Сега големите играчи искат по-голям дял от пая и са твърдо решени да не се спрат пред нищо, за да си го присвоят. Особено, след като последните 10 години, сферите на влияние драстично се промениха. Да не говорим за новите пазари и територии, които страните си присвоиха.

Новите съюзници

[caption id="attachment_449340" align="aligncenter" width="600"]Руско-американската война стартира с масово производство на танкове Руско-американската война стартира с масово производство на танкове[/caption] Както казахме „двама се карат, третия печели“. В случая печеливши от руско-американската война са новите съюзници. Страни, към които двете държави проявяват чисто стратегически интерес, са в особено изгодни позиции. А на масата за преговори се разменя почти всичко – от икономически облаги, до отмяна на ембарго и изплащане на финансови репарации за милиарди...