Началото на края: Животът на Земята пред унищожение за шести път?

Гласувайте за статията

Животът на Земята пред унищожение за шести път, учени предупреждават

Настъпва ли краят на шестата раса и ще бъде ли унищожен животът на Земята. Учени смятат, че вече е започнал процесът по масово унищожаване, което заплашва дори човечеството.

Сигнали за това има много, а екип от американски учени твърди, че тяхното проучване без никакви съмнения потвърждава, че Земята влиза в шестия голям цикъл на масово унищожаване.

Проучването показа, че някои видове в природата изчезват 100 пъти по-бързо, отколкото се е очаквало, и че това е дори най-умерената оценка. Подобна катастрофална загуба на животински видове може да причини не само невероятна еко катастрофа, но и унищожение на самото човечество.

Основни защитници на екосистемата са насекомите, които опрашват растенията, организмите, които пречистват водата, както и множество животински видове, които по един или друг начин защитават хората. В същото време стана ясно, че много от тях изчезват.

„При сегашните темпове на изчезване на отделните видове, хората ще изгубят цялата полза, която имат от биоразнообразието и то само след три поколения“, твърди Пол Ерлих, професор по популационни изследвания към факултета по биология при института „Станфорд Уудс“, който оглавявал това проучване.

„Ние сами режем клона, на който седим“, казва Ерлих.

Проучването показва още, че някои хора сами ускоряват процеса на изчезване на отделните видове и че имаме все по-малко време, за да защитим някои от тях

„Ако не променим начина си на живот, не спрем да замърсяваме и унищожаваме природата и светът продължава напред, както досега, ще ни трябват повече от милион години, за да се възстанови“, твърди друг изследовател, Джерард Себалос, от Автономния университет в Мексико.

Авторите на изследването се опасяват, че 75 процента от видовете могат да бъдат унищожени само след две поколения. И животът на Земята никога няма да бъде същия. На хората също, пише mkd-news.com.

Животът на Земята пред унищожение?

Животът на Земята пред унищожение?

„За да избегнем последната фаза от шестото голямо унищожение е нужно да реагираме много бързо и да положим много повече усилия в опазването на застрашените видове, отколкото правим в момента“, пишат авторите. Въпреки мрачната си прогноза обаче те са обнадеждени за бъдещето на земята. „Оптимист съм, защото мисля, че хората все пак скоро ще започнат да действат“, твърди Себалос.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар