Разходката до някои обществени басейни може да се окаже доста неприятна, внимавайте с тях

Лятото идва, а с него и желанието да събирате тен по слънчевите плажове. Ако нямате възможност да отскочите до морето, близките обществени басейни изглеждат идеално решение да избягате от жегата. И въпреки уверенията на повечето собственици на съоръженията, че те са напълно безопасни за здравето, ето някои неща, които е добре да имате предвид, когато пускате детето си да играе там.

1. Силно хлорирана вода

Това е най-лесният и бърз начин да се пречисти водата в басейна, както и да се убият всички бактерии в нея. Лошото е че води до зачервяване на очите, а понякога и до алергични реакции.

2. Телесни течности

Червените очи след посещението на някои обществени басейни не се дължи само на хлора във водата. Американски специалисти твърдят, че когато хлорът влезе в контакт с всички бактерии на тялото, включително и с остатъци от телесни течности, той прави всичко възможно, за да ги убие. А най-често причината за сърбеж по кожата и червени очи е, че някой не е бил достатъчно учтив да излезе от водата, когато е било необходимо. Свързвайки се с потта и други секрети хлорът предизвиква сърбежи или зачервяване.

3. Водата в басейна не променя цвета си само заради урината

Един от най-модерните митове е, че водата в басейна променя цвета си, ако някой се е изпуснал в нея. Това е отличен начин да се предотвратят подобни фалове, но според най-новите научни постижения, вече е доказано, че водата може да се оцвети при всеки контакт с вещества от органичен характер. Така че внимавайте с рибата и бирата на обяд.

4. Душът преди и след влизането в басейна е задължителен

Много държави на запад са въвели това правило и то не е без причина. Колкото и хлор да сложите във водата, ако влезете в нея без да сте си взели душ преди това, има вероятност всичко, което е по тялото ви – грим, козметика, естествени мазнини, продукти за лична хигиена, да се съединят с хлора и да унищожат полезното му действие. „Всички те съдържат много азот и предизвикват съединението хлорамин, което не убива никакви бактерии“, казва епидемиолога Мишел Хлавс, цитирана от Livescience. [caption id="attachment_449252" align="aligncenter" width="526"]Внимавайте с посещенията в различните обществени басейни лятото Внимавайте с посещенията в различните обществени басейни лятото[/caption]

5. Може да се сдобиете със зелена коса

Не, не се смейте! Хлорът действа по особен начин на някои бои за коса, тъй че внимавайте с тях. Регистрирани са немалко случай, в които девойки, фенки на Кели Озбърн или Кейти Пери, решават да си направят сини прически, но след едно посещение в басейна излизат със зелена коса. И не само те. Най-добре е след като сте си измили косата, просто да я третирате със защитен балсам, който не се измива и така да си спестите неприятни изненади.