Хърватия заплашена от наказание заради отказ от ГМО

Гласувайте за статията

Хърватия не иска ГМО, но рискува наказание заради смелостта си

Хърватия е заплашена от наказание заради факта, че защитава населението и пазарите от храни с ГМО. Източноевропейската държава е една от малкото, които решиха категорично да забранят производството на генномодифицирани храни и организми на територията на страната. И в същото време изисква от вносителите на подобни храни изрично да обозначават наличието на ГМО в тях, когато ги пускат на пазара.

Решението е взето напълно единодушно от парламентарната комисия по земеделие и правителството. В същото време обаче властите в страната се страхуват, че може да се стигне до съдебни санкции и дори Хърватия да бъде наказана със съд, заради подписването на договора за свободна търговия между САЩ и ЕС — /трансатлантическия търговски инвестиционен пакт—ТТИП/.

Властите в Хърватия са категорични, че ще защитават докрай своята позиция, но се безпокоят от международни санкции. Темата е изключително сериозна, тъй като преди дни се проведе срещата на Г-7, на която бе обсъден именно ТТИП. Решението идва и дни след протестите срещу компанията „Монсанто“ – смятана за една от най-опасните корпорации в света и отговорна според световната здравна организация за създаването на препарат, който води до рак при хората.

А същата тази организация съдеше преди време американски търговци, защото отказали да скрият факта, че в състава на продуктите, които предлагат има генномодифицирани протеини.

Позицията на Хърватия по въпроса е безапелационна. Никакви ГМО храни на територията на страната без обозначение. А по възможност и вноса на такива ще бъде забранен категорично.

Хърватия каза "НЕ" на ГМО храните и е заплашена от съд заради това

Хърватия каза „НЕ“ на ГМО храните и е заплашена от съд заради това

Хърватия със сигурност ще бъде свободна от ГМО и ще настояваме за тази позиция“, подчерта председателят на Хърватския събор /парламента/ Ивица Мандич. В същото време друг член на събора Младен Юришич предупреди, че в научните среди вече се говори, че най-големият производител на ГМО семена, „Монсанто“, заплашва с дела. Въпреки подкрепата на предложението на правителството, той отбеляза, че лично се ангажира в магазините продуктите да бъдат ясно обозначени като „ГМО“ или „ГМО free“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Хърватия заплашена от наказание заради отказ от ГМО”

  1. Оne Wise

    юни 14. 2015

    Сатанистката държава насила налага ГМО ! Има ли и в БГ някой политик да се възпротиви.

Добавете коментар