MERS вече обхвана цяла Южна Корея, властите съветват да не се пътува натам

Не ходете в Южна Корея, освен, ако не е крайно наложително. Властите в азиатската държава поставиха под карантина две болници, в които пламна болестта MERS. По-лошото е, че заболяването се предава вече от човек на човек. Епидемията на респираторния вирус е във възход и смъртността в района е над 40% Въпреки че вирусът не е нов, той мутира и вече е в състояние да се предава от човек на човек. Най-пресния случай е свързан с дъщерята на мъж, който пребивавал в една стая с пациент болен от MERS. В момента заболели са не само бащата и дъщеря му, но и семейството на младата жена. MERS не е толкова фатален и обикновено поразява пациенти със слаба имунна система или хронично болни хора със слаб имунитет. Останалите заразени преболедуват по-лесно болестта, но въпреки че може и да няма фатални последици за тях, те се оказват носители на вируса и сеят зараза върху всички.

"MERS" не бива да влиза в контакт с хора, които видимо имат симптоми на настинка. Също така не трябва да се консумира месо или мляко от камила, нито да пипат такива животни или да се движат близо до тях — те остават основен източник на заразата. Има случай на заразен британци, които просто се разхождали на пазар в Саудитска Арабия, където имаше камили“, споделят специалисти епидемиолози пред faktor.mk.

Същите добавят, че служителите, отглеждащи камили имат изградени над 20 пъти повече антитела срещу вируса в сравнение с хора, които нямат контакт с такива животни.

[caption id="attachment_448490" align="aligncenter" width="600"]MERS обхвана Южна Корея и Саудитска Арабия, не пътувайте до там! MERS обхвана Южна Корея и Саудитска Арабия, не пътувайте до там![/caption] Медиците препоръчват пълна изолация на болните хора, тъй като дори предпазните маски престават да действат след втория час. А някои правителства посъветваха гражданите си да се въздържат от пътувания в Южна Корея, освен ако не е крайно наложително.