Формула за вечен живот вече има, а свръхбогатите смятат да я използват

Въпреки теориите на учените, че формула за вечен живот не съществува, някои от най-богатите хора в света са категорични, че в днешно време може да се купи всичко – дори безсмъртие. Те финансират огромни изследвания, за да открият философския камък на 21 век – но не този, който превръща оловото в злато, а който дарява вечен живот. Въпреки че милиардерите имат много пари и са готови да инвестират в търсене на безсмъртието, много учени смятат, че техните идеи са неизпълними. "Има ограничения за това колко човешкото тяло може да издържи и границата е около 120 години. Просто досега не са открити хора, които са успели да живеят по-дълго от това.", твърди Колин Блекмор, бивш ръководител на изследователския медицински съвет във Великобритания. Въпреки това, много учени, които работят за тези милиардери, смятат, че не е трудно да се удължи животът и вече работят по това и смятат, че са открили точната формула за вечен живот.  А според тях безсмъртие се постига по три начина:

Техника 1: Промяна на гените

Д-р Синтия Кенън успява да промени гените при валчестите червеи и да удължи живота им десет пъти. Именно поради това е била наета от групата милиардери. Процесът на изключване на гени — "daf-2", който е минал успешно при червеите, е много по-сложен при хората, но тя вярва, че целта й може да се постигне съвсем скоро.

Техника 2: Миниатюрни роботи

Директорът на отдела по инженеринг в "Google", Рей Курзвел смята, че до 2030-та година в тялото ще могат да се вкарат милиони микроскопични роботи, наречени наноботи, които ще поддържат имунната ни система и нашето здраве на молекулярно ниво. Експериментите с наноботите вече са били успешни при мишките. Предстои да видим дали тази формула за вечен живот ще е ефективна и при хората. [caption id="attachment_448061" align="aligncenter" width="600"]Наноботи помагат да живеем по-дълго. Това ли е идеалната формула за вечен живот? Наноботи помагат да живеем по-дълго. Това ли е идеалната формула за вечен живот?[/caption]

Техника 3: Стволови клетки

Много хора се опитват да постигнат безсмъртие с помощта на стволови клетки. Милиардерът Питър Найгард, който е вложил много пари в това изследване, предоставя и себе си за изследвания — в своето тяло той присажда стволови клетки четири пъти годишно, и вярва, че това го прави по-млад и по-здрав.