Мегапроекти: Еко съоръжение почиства световните океани от боклука

Мегапроекти: Еко съоръжение почиства световните океани от боклука
5 (100%) 1 vote

20-годишен разработва мегапроекти, създаде система за почистване на световните океани

Той е само на 20 години, но успя да разработи един от най-мащабните мегапроекти за почистване на световните океани. Боян Слат от Холандия изгради система, която има за цел да почиства океаните от пластмасовите отпадъци и и боклук, при което няма да застраши живота на морските животни.

Младежът е създател на концепция, която по думите му е в състояние не само да почисти световните океани от боклука, но и да направи създателите си милионери. Това е един от най-амбициозните мегапроекти с еко насоченост и ако бъде реализиран, наистина ще почисти световните океани от боклука.

Боян твърди, че годишно се произвеждат около 300 милиона пластмасови продукти, но и че също толкова завършват в кошчето. От цялото това количество, се предполага, че 20 милиона тона пластмасови отпадъци завършва точно в океаните.

Гениалната идея на Боян се състои в създаване на плаващи платформи, които биха събирали останките от отпадъци от повърхността на морето. Концепцията за почистване на океаните е предназначен за пречистване на морски участъци от плаваща пластмаса, найлон и други отпадъци, без опасност за живота на рибите и планктоните в океаните. Натрупаният боклук след това може да се рециклира.

Компанията The Ocean Cleanup, чийто основател е именно Боян, планира да въведе тази система за почистване на океаните още през 2016-та година.“ Дори и видовете планктон няма да бъдат унищожени, тъй като ще могат да се движат заедно с водата вътре в платформата, обяснява Боян на интернет страницата си.

Мегапроекти: Плаващи платформи събират боклука в океаните

Мегапроекти: Плаващи платформи събират боклука в океаните

Той също така твърди, че цялата система е икономически изгодна и екологична, тъй като ще използва единствено силата на слънцето и ветровете.

20-годишен разработи уникална концепция

20-годишен разработи уникална концепция

slat 4 slat 5

Тези амбициозни мегапроекти включват също и използването на плаващи бариери вместо мрежи, които могат да покрият голяма площ и да се движат бавно, за да не се пречи на животните и да не се нарушават техните местообитания.“ Концепцията е повече от печеливша. Достатъчно е да почистите и продадете отпадъка от само 5 океански зони и пак ще спечелите повече пари, отколкото струва целия ни проект“, споделя от Слат.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар