Алексис Ципрас с последен ход за кризата (Остава ли Гърция в ЕС?)

Гласувайте за статията

Алексис Ципрас с последен ход за излизане от Гърция, остава ли страната в ЕС, или ще си ходи

Алексис Ципрас е на прага да вземе историческо решение за Гърция–ще излезе ли страната от съюза на Европа, или ще остане? Този въпрос си задават всички, след извънредната среща на върха късно снощи.

Лично немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд се заеха с тежката задача да намерят изход от патовата ситуация и да не позволя банкрут на Гърция. Македонското издание biznisvesti.mk побърза да излезе с новината, че Гърция се е договорила с Европейската комисия и ЕЦБ, както и с МВФ, като са постигнати споразумения за удължаване на финансирането, позовавайки се източник от ЕК, но засега гръцките медии не са потвърдили официално новината.

Вместо това икономическите анализатори коментират, че пред Гърция има четири сценария и на Алексис Ципрас му предстои да направи невероятно труден избор. Вариант според тях е премиерът да подаде оставка и да организира нови избори, които да спечели отново, а според друг, да сключи споразумение с кредиторите, като поиска удължаване на срока за погасяване на кредитите с няколко месеца, пише newsbeast.gr.

Що се отнася до самия гръцкия премиер, в първите часове на 4 юни, той заяви, че срещата е минала конструктивно, но засега споразумение не е подписано и преговорите са замразени. Според protothema.gr преговорите ще продължат няколко дни, като резултатите от споразумението ще бъдат ясни едва в петък. Самият Алексис Ципрас обяви, че някои от мерките предложени от кредиторите са били повече от неприемливи и дори не е бил направен опит да се дискутират. „Все пак срещата премина в конструктивен дух и дискусиите ще продължат“, каза още той.

Алексис Ципрас с последен ход в борбата на Гърция

Алексис Ципрас с последен ход в борбата на Гърция

Това е последен опит на министър-председателя да реши кризата с европейските кредитори. В противен случай ситуацията ще има два възможни сценария – Алексис Ципрас подава оставка, организират се нови избори и се избира по-гъвкаво правителство, което да приеме исканията на ЕС, или Атина обявява излизане на страната от Евросъюза – риск, който от месеци се счита за възможен.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар