Войната в Украйна отново пламна: 400 миньори затрупани заради обстрел

Гласувайте за статията

Войната в Украйна пламна с нови сили 400 миньори са затрупани край Донецк

Войната в Украйна пламна с нови сили и близо 400 миньори са затрупани край Донецк. Властите в Киев потвърдиха информацията за боеве между украинската армия и сепаратистите, като се обвиняват едни други заради възобновяването на огъня.

Според Едуард Басурин, представител на министерството на отбраната към Донецк миньори в две от мините край града са затрупани.

„Мините Абакумов и Скочински спряха да се захранват с електричество. А там има 379 души, които в момента са блокирани., разкрива той.

Украинската армия бе обвинена, че е започнала атака срещу силите на провъзгласилата се за независима Донецка народна република. Загинали са 15 души, а миньори край града за затрупани заради снарядите.

Новината бе потвърдена и от министерството на отбраната към ДНР. След три месеца съмнително примирие и липса на решения, боевете бяха отново възобновени с жертви и от двете страни. От време на време сблъсъците между страните продължаваха с по някой ранен, но нямаше цивилни загинали. В последните няколко дни обаче ситуацията ескалира, като воюващите страни засилили артилерийския обстрел.

Припомняме ви, че войната в Украйна пламна преди две години, когато бившия президент на страната Виктор Янукович се отметна от плановете си да присъедини страната към ЕС и пое курс към Русия.

Това доведе до масови протести на Майдана, военни сблъсъци, преврат и смяна на властта. След смяната на режима започнаха да избухват масови сражения в Източна Украйна. Крим се самообяви за част от Русия и Москва го анексира.

Войната в Украйна се разгоря с нови сили

Войната в Украйна се разгоря с нови сили

В същото време Донецка и Луганска области се обявиха за автономни републики. Това принуди международната общност да се опита да постави Русия в международна изолация, за да я принуди да прекрати натиска върху Украйна и да спре нейното разделяне. С договора от Минск от февруари тази година, страните уж се споразумяха за прекратяване на огъня, изтегляне на натовските и руските войски от района и организирането на нови мирни преговори. С оглед на това, че тона между Брюксел и Москва продължава да се охлажда, страстите в Източна Украйна правопропорционално се разгоряха.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар