Край на ерата НСА! Обама забрани следенето на телефони

Гласувайте за статията

НСА вече с ограничени правомощия, нямат право да следят граждани, политици и световни лидери

Край на ерата НСА! Американския президент Барак Обама предприе крайни мерки и поиска да се спре порочната практика с подслушване и следене на телефонните разговори на чуждестранни лидери, граждани и политици. Държавният глава подписа закона, забраняващ на НСА масовото следене на граждани и политици, както и събирането на данни за населението.

Т. нар. патриотичен закон бе приет след 2001 година и имаше за цел да осигури контрол върху терористичните групи. В същото време обаче НСА успяваше да получи пряк достъп до данните и телефонните разговори на всички граждани на страната, дори и в чужбина. Патриотичният закон позволяваше на НСА да следи масово населението в страната и извън нея. Можеха да се проучват времето, когато е осъществен разговора, неговата продължителност, телефонния номер, който е набран, както и други неща. В някои случаи се позволяваше дори подслушване, въпреки че властите категорично отричат това.

Както е известно, Едуард Сноудън именно заради тези свои разкрития е заплашен от смъртно наказание, ако се върне в Америка. Бившият шпионин разкри, че са подслушвани съюзници, политически противници, сенатори и конгресмени. Заради тези свои разкрития, той бе принуден да напусне страната. Скандалът предизвика невероятни сътресения на политическата сцена и е една от причините за охлаждане на отношенията между Вашингтон, Брюксел и Москва.

С 67 гласа „за“ и 32 „против“, Сенатът обаче прие закона. Той получи зелена светлина и от Камарата на представителите, като Барак Обама веднага го ратифицира.

Според новото споразумение, събирането на данни се прехвърля от НСА на телекомуникационните компании. До тази информация властите ще имат право на достъп само след получаването на съдебна заповед.

НСА вече без право да следят разговорите на населението

НСА вече без право да следят разговорите на населението

Текстът обаче предвижда едно изключение. НСА продължава да има правото да подслушва и следи телефоните на „самотните вълци“–лица, заподозрени, че организират самостоятелни терористични актове и които са заплаха за сигурността на населението.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар