Край на американския империализъм: ЕС вече не е васал на САЩ

Край на американския империализъм: ЕС вече не е васал на САЩ
5 (100%) 2 votes

Американски анализатори прогнозират край на американския империализъм

Любопитна нова теория за американския империализъм лансира един от водещите американски политолози и икономисти. По думите на Пол Крейг Робъртс, ЕС бавно, но сигурно започва да се изплъзва от влиянието на Америка. Причината? Икономическата криза.

Робъртс смята, че ЕС е бил твърде притискан от Вашингтон по ключови въпроси свързани с икономиката на страните. В крайна сметка обаче схемата не е дала резултат, а е имала обратен ефект, което пък е на път да охлади отношенията между двете съюзнички.

„В крайна сметка този натиск може да принуди Брюксел да преразгледа политическата си толерантност към зависимостта си от САЩ“, казва още той.

Споре него, Америка се е опитала да хапне твърде голям залък опитвайки се да превърне Русия и Китай в свои пионки. Освен това в играта за власт е подложила ЕС на ненужни рискове, което пък е довело до редица усложнения в стария свят–конфликт с русия, разрушаване на полезни икономически връзки, възраждане на „студената война“. В крайна сметка Робъртс е убеден, че европейските политици ще се „събудят“ и ще осъзнаят защо всъщност прави всичко това Вашингтон и ще променят собствените си действия. Още повече, че заради ситуацията в момента те понасят най-тежките удари.

Робъртс е категоричен, че американския империализъм е пред крах и за неговото окончателно рухване е нужно много малко. „Достатъчно е само една държава да излезе от НАТО или ЕС, за да се срути всичко. А тази държава може да се окаже дори Гърция“, смята той.

Робъртс лансира още една теория – че Европа е между чука и наковалнята. И всяка от двете страни — САЩ и Русия се опитва да използва съюза за своите собствени цели.

Край на американския империализъм?

Край на американския империализъм?

„Има организации под контрола на ЦРУ, които упорито работят върху линията „руска инвазия“, която се лансира теорията, че Путин възражда съветската империя. В същото време се прикрива американския държавен преврат в Украйна, който бе подменен с теорията за руската инвазия“, твърди още Робъртс.

Доколко теорията му е достоверна може само да се предполага. Факт е обаче, че в член на делегацията на Кери в Украйна бе открит договор за търговия с оръжие между двете държави. Факт е също така и че Русия се опитва да откъсне Източна Украйна и Приднестровието в Молдова, за да си осигури по-голяма буферна зона между границите си и войските на НАТО, пише „Дойче веле“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Край на американския империализъм: ЕС вече не е васал на САЩ”

  1. Peter Nikolov

    юни 02. 2015

    браво,мразя америка и русия ! най-сетне българия ще може да си вземе дъх!а не по-глупавите да ни казват какво да правим! крайно време е да накараме и ЕС да се съобразява с нас!

Добавете коментар