Илюзията Ислямска държава: Защо тийнейджърки бягат при джихадистите?

Гласувайте за статията

Какво тласка образовани млади момичета към Ислямска държава и истината зад илюзията

Случаите с млади момичета, които бягат при бойци от Ислямска държава зачестяват. Образовани девойки, със светло бъдеще, от добри семейства, без никаква причина напускат домовете си и бягат при напълно непознати бойци, които дори не си правят труда да ги излъжат с обещания, че живеят като арабски принцеси в дворци от злато. Историята прилича малко на легендата за Хамелнският ловец на плъхове, който откраднал децата на цял град с музиката си. Въпросът обаче, който всички си задават е, какво кара тези момичета, образовани, информирани и със светло бъдеще, да захвърлят всичко това и да се впуснат в ужасната авантюра, наречена Ислямска държава.

Според Худа Джавад, която е съветник в лондонския център за академично изучаване на шиитски ислям, момичетата се чувстват дискриминирани в своето общество. „През годините съм работила с много жени от цял свят – навсякъде по света, без значение дали са жертви в семействата си, дали са дискриминирани от обществото, без разлика от вярата им, богатство или обществено положение, тези жени искат да се почувстват добре дошли, да се почувстват част от обществото, защото са призвани заедно да строят“, казва Худа.

Самата тя е възмутена и потресена от факта, че ислямистите обещават чист свят, без нови технологии и се кълнат, че ще изкоренят всичко вредно, което е създадено от запада. В същото време използват смартфони, Туитър, Фейсбук и интернет и са зависими от всички тези неща, точно, както потребителите в западния свят.

Според Худа Ислямска държава е една огромна лъжа, която няма нищо общо с ислямската доктрита, пише sitel.com.mk, цитирайки радио „Свободна Европа“. Според нея, в момента ислямистите заблуждават невинните момичета, че ще изградят един нов свят, а когато девойките прогледнат вече е твърде късно.

Ислямска държава - защо момичета от Запада бягат там?

Ислямска държава – защо момичета от Запада бягат там?

Истината е, че реалността се сторарва върху главите на младите момичета много по-бързо. Вече се разбра за търговете за булки, на които християнките се продават, все едно са в Средните векове, както и за други жестокости на организацията. Въпреки това вълната от емигрантки продължава, а страховете на безкрайно много родители нарастват.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар