Създават изкуствено слънце в Шотландия (По-мощно е 11 милиарда пъти)

Гласувайте за статията

Учени създават изкуствено слънце в Шотландия, което е 10 милиарда пъти по-силно от истинското

Учени в Шотландия създават изкуствено слънце, което ще е толкова ярко, че в сравнение с него най-голямата звезда в слънчевата система ще изглежда като звезда — джудже. Екип от специалисти от синхротронната лаборатория Diamond Light Source създават светлина, която е с милиарди пъти по-ярка от слънчевата.

Тяхното откритие може да осветли всичко — от клетки на човешкото тяло, до компоненти на самолет. Вече се заговори дори за експериментално създаване на изкуствено слънце, като теориите за неговото приложение са буквално в ход.

Лабораторията се намира близо до Оксфордшайър и се използва от учените от университети в Шотландия.

Изследователската синхротронна лаборатория, далеч не е единствената по рода си. В Южна Америка има така и тя е създадена още през 1997 година. В Африка също решиха да направят свой собствен цикличен ускорител на частици.

Що се отнася до създаването на изкуствено слънце, от изобретяването на електрическата крушка от Томас Едисон, този проект не е спирал.

Учени усилено работят върху идеята да се създаде изкуствен енергиен източник на светлинна енергия, който да е толкова мощен, колкото нашето слънце. В момента специалистите в Шотландия изглежда са най-близо до подобно откритие. И макар идеята на това изкуствено слънце е по-скоро формиране на източник на енергия по-мощен от нашето слънце, нищо чудно все пак да бъде изграден и подобен проект.

Що се отнася до синхротрона, през 1976 година, учени от ЦЕРН пуснаха в експлоатация, суперпротонен синхротрон. Малцина знаят за него, както и, че окръжността на ускорителя на частици е около 7 километра. След като бъдат заредени с необходимата енергия, те биват изпращани към Големия адронен колайдер.

Създават изкуствено слънце в лаборатория в Шотландия

Създават изкуствено слънце в лаборатория в Шотландия

Учените ги използват за различни проучвания и изследване на материята и антиматерията. Както и за изследване на първите секунди от раждането на Вселената. Въпроси, на които науката, тепърва ще трябва да даде отговори.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

2 коментара to “Създават изкуствено слънце в Шотландия (По-мощно е 11 милиарда пъти)”

  1. Niki

    юни 01. 2015

    Интересно от къде ще вземат 11000000000 пъти повече енергия от тази на слънцето, за да го захранят. Тази статие ми звучи като „създадоха планета като земята в близост до Марс.

  2. Trifon-Dinamo Dinamo

    юни 01. 2015

    moje dase uskori promianata na klimata i she stane at

Добавете коментар