Япония обяви извънредна евакуация заради вулкан

Гласувайте за статията

Япония обяви пета степен на тревога заради изригнал вулкан

Зрелищно изригване на вулкана Кучиноерабу в Япония предизвика спешна евакуация. Властите в района обявиха пета, най-висока, степен на тревога заради риск от земетресения и радиация.

Причината за всички тези мерки е, че малкия вулкан на остров Кучиноерабу изригна и изхвърли на 9000 метра нагоре стълбове от прах и пепел. Небето над остров Кучиноерабу в момента е абсолютно затъмнено и нищо не се вижда. Нещо повече–в района се намира АЕЦ Сендай само на 160 километра на остров Кюшу.

Само на 12 километра обаче се намира друг остров–Якушима, където живеят над 12 000 души. Той е предпочитано място от туристите и това е причината да бъде обявена най-високата степен на тревога. Превантивно е затворена и атомната електроцентрала на Кюшу, след случая с Фукушима от 2011 година.

По информация на Ройтерс няма данни за ранени или загинали жители от острова. Междувременно обаче е създаден и щаб за борба със смъртоносния вулкан, чийто облаци от прах и пепел вече се насочват към съседния остров, където живеят десетки хиляди граждани.

Това далеч не е първият вулкан, който се активизира в Япония тази година. Островната държава е известна като една от най-сеизмичните зони в света и почти ежедневно там се случват десетки земетресения или изригват подводни вулкани. Този път обаче ситуацията е сериозна, тъй като вулканът е изхвърлил стълб от прах, магма и пепел на височина над 9000 метра. И е покрил всичко с прах и дим.

Зрелищно избухване на вулкан в Европа

Зрелищно избухване на вулкан в Япония

Вулканът в Япония избухна за последен път през 1993 година, когато загинаха и няколко души след изригването му.

Заради изригването властите в Япония обявиха извънредно положение

Заради изригването властите в Япония обявиха извънредно положение

Взривната вълна достигна 9000 метра

Взривната вълна достигна 9000 метра

Наскоро обаче се събуди и друг спящ вулкан – Хаконе, който се смяташе за заспал от 12 век насам. Учените предполагат, че силните земетресения в Непал вероятно имат връзка и с него.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар