Китай и Америка мерят сили за Южнокитайско море, но какво ги скара?Китай и Америка от

известно време обтегнаха отношенията си заради ситуацията в Южнокитайско море. Една от най-големите държави в целия свят е твърдо решена да монополизира контрола върху Южнокитайско и дори вече изгражда свои бази там. Проблемът е, че интереси в района имат още Малайзия, Бруней, Филипините и Виетнам. А спорът за два от островите там продължава с години. И след като китайската държава даде да се разбере, че вече няма да стои мирна, САЩ решиха да се намесят, но бързо бяха спрени, тъй като всеки акт на пряко влияние в района, засяга директно и тях.

Победният ход на Пекин

На първо място Китай е важен стратегически партньор на Америка, да не говорим, че и почти 2/3 от производството за американския пазар е базирано именно в комунистическата държава. Освен това останалите пет държави също са търговски партньори с Китай и не искат да дразнят големия съсед. Дълги години Китай бе бедна и изостанала държава, но в момента е на път да се превърне във водеща световна сила. Освен всичко останало, властите вече говорят за морска търговия и воден път на коприната. Да не говорим, че флотата и авиацията им е достатъчно развита, че дори принудиха американски разузнавателен самолет да се оттегли, след като го засякоха около архипелага в Южнокитайско море. След като китайците започнаха да строят там военни бази и да се налагат, останалите страни се почувстваха застрашени и се обърнаха към Америка като външен арбитър по проблема. Реакцията на Вашингтон обаче бе изненадваща. Те решиха да стоят настрани от пряка намеса. Поне засега.

САЩ между чука и наковалнята

От една страна САЩ може подкрепи петте държави, които имат претенции към Южнокитайско море и да се възпротиви на Китай, но така губи сериозен партньор, да не говорим за масовия икономически пазар. От друга страна САЩ държи контрола в региона и ако остави Китай да се развива ще говорим за китайска хегемония съвсем скоро. [caption id="attachment_447071" align="aligncenter" width="577"]Китай и Америка се сдърпаха, кой ще спечели спора? Китай и Америка се сдърпаха, кой ще спечели спора?[/caption] От дълги години страната прави опити да се измъкне от кризата и най-после успя. САЩ ясно си дават, че срещу такъв противник битката би била неравна, затова и поне за момента пазят дистанция. Все пак Вашингтон заяви, че няма да се меси в регионалния конфликт, но държи Пекин да спазва споразумението за свободно плаване в Южнокитайско море. Националистичната политика на Китай обаче прие това като предизвикателство. Както и решението на Обама до 2020 година да остави разположен 60 % от американския флот в района като гарант за спокойствието и ситуацията в областта. Дали това няма да предизвика нови сблъсъци между Китай и Америка ще видим съвсем скоро.