За ваканцията: Избор на обектив за вашия фотоапарaт

За ваканцията: Избор на обектив за вашия фотоапарaт
5 (100%) 1 vote

Изборът на обектив е от голямо значение, когато решите да си купувате нов фотоапарат. За да изберете най- подходящия за вас, на първо място трябва да сте наясно какво ще снимате.

В тази статия ще ви представим накратко видовете обективи.

Обективите се делят по няколко критерия, единият от които е фокусното разстояние. То се измерва в милиметри и според него обективите се делят на няколко вида:

Стандартни обективи –наричат се още китови и се предлагат заедно с фотоапарата, като част от комплекта. Обикновено имат 18 – 55 mm фокусно разстояние и са с обхват на зрителния ъгъл от 45 до 60 градуса.

obektivi02Приближаващи обективи или телеобективи – те са с фокусно разстояние над 60 мм и достигат до 2000 мм. Имат много малък зрителен ъгъл 12 градуса при 200 мм, 4 градуса при 600 мм. Най- често се използват за снимане от разстояние- природа и диви животни, места, до които не можеш да се приближиш.

Огледални обективи – имат фокусно разстояние като стандартните, но са с фиксирана бленда. Тяхната система от две огледала заменя лещите и позволява да се получи голямо увеличение, но снимките са по- некачествени. С увеличаване на фокусното разстояние намалява ъгловото разстояние.

Широкоъгълни обективи – Използват за пейзажната фотография, но понякога се получава изкривяване на перспективата и трябва много да се внимава. Имат ъглов обхват между 80 и 180 градуса. Предназначението им е за снимане на големи предмети или на сцени отблизо.
Обективите още се делят на варио и твърди в зависимост от това дали разполагат със система за промяна на фокусното разстояние.

Варио обективите са с променливи фокусни разстояния и могат да приближат сцената, която искате да заснемете. Трябва да знаете, че много широкото варио при по-големите фокусни разстояния води до загуба на рязкост и детайлност.

Твърдите обективи са с фиксирано фокусно разстояние. Те са по-бързи, освен това позволяват да снимате в нискоосветени места. Те нямат функция за приближаване, но за сметка на това имат по-добра острота.
Някои от твърдите обективи имат по- специално предназначение:

Макро-обективи – с тях се снимат малки обекти като цветя, насекоми и т.н.;

Свръхширокоъгълни обективи – с тях се снимат панорами, пейзажи и архитектура, портрети или продуктова фотография.

А в зависимост от начина на фокусиране обективите се делят на ръчно- и автофокусни.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар