Wikileaks с нови разкрития за спасителните операции в Средиземно море

Гласувайте за статията

Wikileaks публикуваха секретен документ, военните против операциите в Средиземно море

Wikileaks публикуваха секретни документи, според които операциите в Средиземно морен яма да бъдат изпълнени с участие на военни кораби. Мисията EUnavfor Med няма да бъде осъществена заедно с военни кораби и те няма да имат пряко участие в инициативата, за да не създава напрежение в Либия и региона.

Секретен доклад на военните до европейската комисия, съдържа текстове, с които те предупреждават Брюксел, че не е разумно да се намесват в спасителните операции в Средиземно море. Също така, те считат за потенциален риск фактът Европа да предлага убежище на мигрантите, като по този начин създава представа, че се меси в либийската политическа конюнктура. И може да получи обвинения, че се опитва да дестабилизира политическата обстановка в Либия.

В документа, разпространен от Wikileaks се казва още, че над 200 000 емигранти чакат да преминат Средиземноморието в търсене на по-лесен живот в страните от Европа. Военните власти в Италия, разкриват още, че при намеса на армията, при загуба на човешки животи, може да се стигне до обвинения в умишлено извършени престъпления.

За да бъдат избегнати подобни спекулации, военните органи предлагат Frontex да е институцията, която да отговаря за проблема с емигрантите.

Както е известно Frontex е граничната полиция на ЕС и се грижи за поддържането на мира и спокойствието по границите в региона. EUnavfor Med от друга страна е военна организация, която бе специално създадена на 18 май, за да се бори с трафика на хора, пише actualno.com.

 Wikileaks с нови разкрития за спасителните операции в Средиземно море

Wikileaks с нови разкрития за спасителните операции в Средиземно море

Разкритията на Wikileaks за реакцията на EUnavfor Med относно спасителните мисии в Средиземно море, предизвикаха и други дискусии. Един от въпросите, който някои от властите в страните членки на ЕС задават, е, няма ли риск от атаки на дейци на Ислямска държава, които да се възползват от спасителните операции, за да проникнат в Европа. Основателен въпрос, след като организацията вече се похвали със смразяващо „селфи“ от Рим

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар