Ислямска държава запали най-голямата рафинерия в Ирак

Гласувайте за статията

Ислямска държава запали най-голямата рафинерия в Ирак

Бойците на Ислямска държава нападнаха Ирак. След като половин Сирия е под ботуша им, джихадистите се насочиха към Ирак, където вече извършиха първите си големи престъпления в Бейджи. Гори най-голямата петролна рафинерия в страната, а икономическите и екологичните щети, които бойците нанесоха на района са огромни.

Бойците на Ислямска държава сами обявиха поредното си престъпление извършено източно от град Мосул. Следващата им цел е столицата на Багдад в Ирак.

В момента бойците на иракските сили за сигурност напредват към Бейджи с надеждата, че ще успеят да овладеят ситуацията. Първите пристигнали там обаче бяха убити, като са взривени над 9 коли на армията и са убити дузина иракски войници, членове на шиитската полиция. Междувременно обаче ситуацията по овладяване на кризата и отблъскване на бунтовниците е допълнително усложнена от падането на град Рамади, който се оказа във властта на бунтовниците след серия самоубийствени атентати.

В момента цялата провинция Анбар е под контрола на Ислямска държава, а Ирак и САЩ се карат заради ситуацията. Правителството във Вашингтон нарече иракските войници „безхарактерни“ и ги обвини, че „им липсва воля“, за да се изправят срещу джихадистите. В същото време премиерът на страната ги защити, като посочи, че става дума за изолиран случай, а самоубийствените атентати само са нанесли повече щети на армията в момента, отколкото да дадат възможност да бъдат овладени.

Иранските власти също се намесиха в спора и не оставиха темата без отговор. Иранският генерал Касем Солеймани, командир на елитната иранска единица „Ал Кудс“ в прав текст обвини САЩ и Барак Обама, че само порицават властите в Ирак, но не им оказван абсолютно никаква подкрепа срещу общия враг – Ислямска държава.

Ислямска държава запали най-голямата рафинерия в Ирак

Ислямска държава запали най-голямата рафинерия в Ирак

„Никой не се включи в борбата срещу най-опасния враг, освен Иран. Обама не прави нищо за справяне с ИДИЛ. Нима това не показва, че Америка няма воля за справяне? Как може Америка да твърди, че предпазва иракското правителство, когато само на няколко километра от столицата сме свидетели на убийства и военни престъпления в Рамади, а те не правят нищо?“

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар