Отиде си Джон Неш (Легендарният лауреат загина в катастрофа)

Гласувайте за статията

Героят от „Красив ум“ и нобелов лауреат Джон Неш почина на 86 години

Легендарния математик и нобелов лауреат Джон Неш, който Ръсел Кроу изигра брилянтно във филма „Красив ум“ почина на 86 години. Неш бе известен с уникалния си пробив в математиката като наука, какъвто никой досега не бе правил. Освен това е вдъхновител на една от големите кинопродукции на Холивуд за 21-ви век.

Неш издъхна при пътна катастрофа, след като таксито, в което се возел заедно със съпругата си Алисия се блъснало в друг автомобил. Двойката е починала на място.

По информация на властите в САЩ, Неш е бил повален от силния удар и не е носел предпазен колан. Съпругата му също. Инцидентът стана в Ню Джърси, като тежко е пострадал и шофьорът на таксито и водачът на другия автомобил.

Джон Неш не само е герой от филма „Красив ум“, но също така и легендарен професор по математика в университета в Принстън.В научните среди той е смятан за гений по математика, но също така трябваше да се бори с тежка форма на шизофрения. Дълги години той не може да се справи с проблема, но благодарение на съпругата си преодоля болестта и дори успя да се върне към преподавателска кариера в университета.

Джон и Алисия Неш са женени от 1957 година и са известни като активисти в кампания за защита на психичното здраве на хората.

Отиде си геният Джон Неш

Отиде си геният Джон Неш

Историята на Джон Неш бе претворена на големия екран от режисьора Рон Хъбард през 2001 година. Тогава той бе обезсмъртен от Ръсел Кроу, който разказа историята на живота му и битката с болестта във филма „Красив ум“.

Математикът и нобелов лауреат загина на 86 години

Математикът и нобелов лауреат загина на 86 години

Двойката дори бе на церемонията по връчване на наградите „Оскар“, която спечели Ръсел Кроу през 2002 година. Актьорът бе сред първите изказали съболезнования за смъртта на Джон Неш в социалните мрежи.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар