БСП маха данъците над бедните (Ще успеят ли?)

БСП маха данъците над бедните (Ще успеят ли?)
3 (60%) 1 vote

БСП махат данъците над бедните, ще успеят ли?

БСП правят нов опит за премахване на данъка върху доходите на бедните, но прогнозите за успех са минимални. Мотив този път за социалистите са хвалбите на правителството за преизпълнение на приходната част от бюджета. Социалистическата партия пък лобира за нови промени в закона за данъците. Според него, лицата с минимален доход в края на годината трябва да получат облекчение за платения през годината 10 % данък.

Принципът работеше през миналата година, когато отново бе стартиран по инициатива на БСП. Но от начина, по който бе написан текстът в закона, единици бяха онези, които успяха да се възползват от облекченията.

Според закона, за да получат облекчение от данъците, хората трябваше да не получават доходи от наеми, да не взимат помощи или други приходи. А голяма част от работещите на минимална работна заплата, взимат и помощи, за да оцеляват. От социалистическата партия се усетиха и направиха опит да коригират текстовете в закона, но без успех. Искането не мина пред парламента, а междувременно бяха отменени и решенията за връщането на данъците на най-бедните по предложение на ГЕРБ.

Мотивите на левицата за връщане на своеобразния минимум на доходите без облагане е заради хвалбите, че правителството е успяло да преизпълни плана за попълване на приходите в тази част от бюджета. В същото време лидерът на БСП Михаил Миков посочи, че над 300 000 души имат доход равен или по-нисък от минималната работна заплата, чийто ръст няма да компенсира държавните удръжки.

БСП с искане за отпадане на данъка върху доходите на най-бедните

БСП с искане за отпадане на данъка върху доходите на най-бедните сн. Булфото

Както е известно правителството в момента прави опити да увеличи на два етапа минималната работна заплата — от януари на 360, а от юли на 380, но Върховния съд отмени решението. Властите пък заявиха, че просто ще извървят процедурата още веднъж и ще приемат решението за ръст на доходите със задна дата.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар