Еко катастрофа в Калифорния (Обявиха извънредно положение заради нефта)

Гласувайте за статията

Тежката еко катастрофа със спукания петролопровод доведе до извънредно положение

Тежката еко катастрофа, за която съобщиха властите в Калифорния доведе до извънредно положение. Губернаторът на Калифорния обяви, че целият район е критично състояние, след като стана ясно, че нефтеното петно край крайбрежието вече достига 14 километра.

Затворени са плажове, пътища и пристанище, а спасителни екипи правят всичко възможно, за да овладеят ситуацията. Проблем има и с вътрешната част на нефтеното петно, което продължава да се разпространява навътре в океана.

Ситуацията с предизвиканата еко катастрофа стана още по-сериозна, след като се разбра, че става въпрос за излети не 80 000, а 400 000 галона нефт. Властите побързаха да успокоят, че едва 21 000 от тях са стигнали до океана, но ситуацията въпреки това остава критична.

Петролът е започнал да изтича във вторник около обяд, а сигнал бе подаден от плажуващи, които случайно усетили силната миризма във водата. Също така патрулен екип на бреговата охрана се натъкнал на нефтения разлив и проследявайки дирята, установили, че става дума за истинска еко катастрофа. Веднага е подаден сигнал към компанията, която поддържа нефтопровода и притока на петрола е прекратен. Според официалните данни става въпрос за над 400 000 галона изтекъл петрол.

От вчера са организирани доброволчески и щатски специализирани екипи, които правят всичко възможно, за да отстранят петрола от водата. Това е най-големия нефтен разлив по крайбрежието на Калифорния, а щетите, които може да нанесе върху околната среда и туризма в района на Санта Барбара са огромни.

За да се ограничат щетите са взети всички мерки за защита, а екологичните дружества вече са готови с предписанията, прогнозните разчети и всички доклади по случая. От петролния разлив са засегнати и най-популярните плажове край Санта Барбара, което пък провокира и бизнесът да се намеси в помощ на еколозите.

Нефтения разлив в Калифорния достигна 14 километра, тежката еко катастрофа продължава да нанася щети

Нефтения разлив в Калифорния достигна 14 километра, щетите от тежката еко катастрофа все по-големи

За втори път се случва подобен нефтен разлив по калифорнийското крайбрежие. Първият се е случил през 1969 година и тогава се е смятало, че това е най-големият нефтен разлив в историята на САЩ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар