Кризата с бежанците засегна и Азия: 7000 търсят спасение в Индонезия

Гласувайте за статията

Кризата с бежанците продължава, ЕС иска помощ от Индонезия, Тайланд и Малайзия

Кризата с бежанците в ЕС заплашва да се превърне в нерешим проблем, който да застраши не само Европейската общност, но и Азия. Част от държавите-членки са затруднени да приемат повече мигранти, а корабите с бежанци продължават опасните си и понякога смъртоносни рейсове между Африка и Европа.

В търсене на частично решение на проблема, съветът на ЕС продължава да затъва в конфликти и спорове. Далечният изток обаче също има проблеми. Криза с бежанците заплашва и Азия, където над 7000 мигранти потърсиха спасение от терора в страните си.

Малайзия, Индонезия и Тайланд откликнаха и се договориха за приемане на вълната мигранти, които от няколко седмици болни, изгладнели и отчаяни, търсят спасение и достъп до сушата.

Първа стъпка ще бъде осигуряването на храна и лекарства за бежанците, като вече се създават и временни лагери за тях. Това обаче няма да бъде безплатно—министърът на външните работи на Малайзия, Аниф Аман поиска финансова помощ от международната общност, тъй като именно под неин натиск страната му и съседните Тайланд и Индонезия взеха решение да окажат помощ при хуманитарната катастрофа в Бенгалския залив.

На регионална среща на върха, държавите ще направят опит да решат проблема и да се опитат да окажат помощ и съдействие. Мианмар обаче се противопостави на решението и заявиха, че не желаят да участват в дебатите и не искат да поемат бежанци, нито да обсъждат съдействие по тази тема. Единствените, които откликнаха, се оказаха властите на Филипините.

Кризата с бежанците не засегна само ЕС

Кризата с бежанците не засегна само ЕС

В същото време кризата с бежанците в ЕС се задълбочава. Европейската комисия настоява да бъдат обявени квоти и всяка от страните да приеме определена част от бежанците.

Германия, Англия и Швеция досега поемаха по-голямата част от тежестта, но някои от държавите-членки не са съгласни с предложените квоти. Очаква се до края на юни, въпросът да бъде успешно съгласуван.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар