Официално: Турски поток в действие до 2016 година

Официално: Турски поток в действие до 2016 година
5 (100%) 1 vote

Газпром и Турция се разбраха, Турски поток стартира през 2016 година

Газпром и Анкара се разбраха за Турски поток. Двете страни взеха решение да дадат старт на новия проект, след дълги дискусии и последното решение гласи, че той ще бъде стартиран през 2016 година, съобщават руските медии.

Преди два дни се появиха новини, че Турски поток няма да бъде реализиран. В същото време САЩ използва конфликта, за да предложи на Гърция участие в алтернативния план за изграждане на газопровод през Азербайджан.

В крайна сметка Турция и Русия се разбраха и последно обявиха, че проектът продължава с пълна сила. Очаква се той да бъде пуснат в експлоатация още през 2016 година.

В същото време Балканските държави начело със Сърбия са изправени пред сериозна дилема. Според тях Турски поток е алтернатива на „Южен поток“, но крайно непрактична, поне за тях. Сръбският президент Томислав Николик постави въпроса за Турски поток с думите—как ще мине тръбопровода през Гърция, която е член на ЕС? И с какво Турски поток ще задоволи европейските изисквания, което не успя да направи реализирането на Южен поток.

„Естествено, че ни трябва газ. Спре ли доставките през 2018 година Русия през Украйна, ние оставаме без газ. Турски поток е алтернатива, но не е адекватна“, допълни той, докато опровергаваше информацията, че Сърбия няма да участва в проекта Турски поток. Македония, Унгария и Словения също изразиха мнение, че ще имат нужда от газопровода, за да им бъдат осигурени доставки на газ след преустановяване на трансфера през Украйна.

Турски поток в експлоатация от декември 2016, обещава Газпром

Турски поток в експлоатация от декември 2016, обещава Газпром

Междувременно митичния втори газопровод през Азербайджан продължава да изглежда твърде хипотетична алтернатива. И въпреки плановете на САЩ да го реализира, преговорите и изграждането му могат да се забавят години. А в същото време рискът от нова газова криза се задълбочава, предвид факта, че Русия и Запада още повече смразяват отношенията си и отпреди.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар