Македония пламна от протести: Бомбени атентати и бунтове в страната

Македония пламна от протести: Бомбени атентати и бунтове в страната
5 (100%) 1 vote

Македония гори в огъня на протестите, има загинали от атентат в Куманово

Ситуацията в Македония ескалира, а най-критично е положението в Куманово. Протести тресат страната, където властите от няколко седмици се опитват да овладеят кризата. Първи на протест излязоха студентите в Скопие заради образователните реформи.

Преди няколко дни обаче, опозиционният лидер Зоран Заев драсна клечката на бунта, като разпространи записи от телефонни разговори на македонския премиер Никола Груевски с вътрешния министър Гордана Янкуловска и шефа на контраразузнаването Саша Миялков. Те касаеха спогодба между тримата за прикриване на истинския убиец на 21-годишния младеж Мартин Нешковски, като набедят невинен човек за смъртта му. Младежът бе открит мъртъв в центъра на Скопие през юни 2011, година, съобщават от actualno.com.

След новата порция разкрития днес, които Зоран Заев отново разпространи, се стигна до масови безредици в цялата страна. Има спонтанни протести в Скопие, Куманово, Охрид, Щип, Битоля и Прилеп, и още редица градове, където гневни граждани надигнаха глави срещу режима на Никола Груевски. Този път се стигна до искане на оставката и смяна на целия режим на Груевски. Причината за това бяха съобщенията, които премиерът и вътрешния министър са си разменяли относно убийството на известен македонски журналист, както и разкритието, че с подобна участ са заплашени и други критици на режима.

Освен огъня на революцията и огъня на тероризма изгаря Македония. В Куманово избухнаха бомби и бяха убити трима души, а има са ранени, съобщават emagazin.mk и 24vesti.mk, позововайки се на неофициални източници. МВР все още не е обявило колко са точно ранените при атентата в Куманово, а международни делегати призоваха за спокойствие и сигурност.

Масови протести в Македония

Масови протести в Македония

Властите съобщиха, че става въпрос за добре въоръжена група, която е извършила нападение върху държавни институции с автомати, снайпери и бомби.

Атентати в Куманово вдигнаха на крак полицията, съобщава се за десетки ранени и трима убити

Атентати в Куманово вдигнаха на крак полицията, съобщава се за десетки ранени и трима убити

Полицията все още претърсва един от кварталите, където се смята, че бандата се укрива. Гражданите бяха призовани да запазят спокойствие и да окажат съдействие на полицията.

Сърбия изпрати военни части, за да пази границата с  Македония

Сърбия изпрати военни части, за да пази границата с Македония

Ситуацията се усложнява и от факта, че Сърбия счете за нужно да изпрати военни части край границата с Македония, за да гарантира сигурността и спокойствието в района. „Поради повишен риск от тероризъм, на сръбската граница с Македония са разположени допълнителни сили на сръбската армия и полицията“, пише сръбския „Блиц“.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар