Русия чества Деня на победата (Кои световни лидери ще бъдат на парада?)

Русия чества Деня на победата (Кои световни лидери ще бъдат на парада?)
4.5 (90%) 2 votes

Изненада! Ангела Меркел също дойде за Деня на победата

Деня на победата е и докато ЕС отбелязва деня на Европа, Русия чества най-важната си годишнина с военен парад, за който се говори от месеци. Властите се канят да направят не само демонстрация на сила, но и да покажат на света, че не са забравили своите герои 70 години след Втората световна война. За 9 май списъкът на гостите постоянно се променя, като първоначално бяха включени имената на Ким Чен Ун, премиерът на Гърция, премиерът на Унгария, както и на редица други европейски лидери, но след задълбочаване на конфликта, почти цяла Европа, отказа да изпрати свои представители, опитвайки се да постави Русия в международна изолация.

Е, не се получи.

В Деня на победата, на парада се очаква да присъстват над 30 световни лидери. Сред тях са, президентът на Китай Си Цзинпин, президентът на Куба Раул Кастро и… изненада — Ангела Меркел.

Руският портал „Спутник“ пусна списък с официалните лица на събитието и колкото и да е неочаквано, Унгария и Македония не са изпратили свои представители. Не е ясно дали и България е пратила свой делегат на Деня на победата, след като преди няколко седмици президентът Плевнелиев официално обяви, че няма да присъства.

Участието на немския канцлер на събитието обаче е красноречиво доказателство, че Германия не смята за враг Русия, а продължава да я третира като съюзник. Дали това ще повлияе на отношенията между Москва и Берлин, или ще се отрази на цялото поведение на ЕС към Кремъл, тепърва ще видим.

Междувременно стана ясно, кои ще са останалите гости на събитието. От Балканите — президентът на Сърбия Томислав Николич, от Босна и Херцеговина, председателят на парламента Младен Иванич, както и Ирина Бокова, която обаче отива там в качеството си на генерален директор на ЮНЕСКО, а не като представител на България.

За Деня на победата в Русия пристигнаха още Генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун, а се очакват и министрите на външните работи на Франция и Италия. Присъствието си на парада потвърдиха още президентите на Узбекистан, Абхазия, Южна Осетия, Монголия и Палестина -Махмуд Абас.

Ще присъстват още президентът на Армения Серджо Саркисян, на Казахстан Нурсултан Назарбаев, на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, на Таджикистан, Туркменистан и други.

Що се отнася до широко коментирания списък с официални лица от Източна Европа, тук вече има някои доста големи изненади.

Световните лидери уважиха Деня на победата

Световните лидери уважиха Деня на победата

В листата липсват имената на представителите на България, Гърция, Турция, Румъния и Полша, но за сметка на това, Чехия, Египет, ЮАР, Виетнам, Индия и Венецуела изпратиха свои представители. Кипър, Беларус и Словакия също. Очаква се и Бразилия да има свой представител в Деня на победата в Москва, а колко голяма ще бъде демонстрацията на сила и кои от изброените лица ще присъстват, предстои да видим.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар