Хванаха най-отровната риба в света в Дубровник

Гласувайте за статията

Най-отровната риба в света хваната в Дубровник, фугу се размножава край Адриатика

Най-отровната риба в света, фугу, е уловена в близост Дубровник, съобщават специалисти. Рибата, чиято консумация причинява парализа и смърт, е била уловена в залива на полуострова Ували Лапад, потвърдиха от Института по океанография и рибарство в Сплит.

Странният екземпляр по принцип вирее в топли води и не е характерна за нашите географски ширини. В същото време обаче с глобалното затопляне, все по-често се случва, необичайни морски видове да се появяват в нехарактерни за тях ареали.

От института в Сплит информират, че има все повече съобщения, че в Адриатическо море е засичана най-отровната риба в света. Само ще отбележим, че отровата на тази риба е 1250 пъти по-силна от цианида.

Това е втори екземпляр от този вид риба, уловен тази година, казват от морския институт в Дубровник.

Рибата фугу, която е известна като най-отровната риба в света, обичайно живее в Индийския океан, а в Средиземно море влиза през Суецкия канал. В последно време тя достига и бреговете на Адриатическо море заради климатичните промени и по-високите температури на водата.

Специалистите от института отбелязват, че тази риба е чест гост в Адриатическо море, и че в Източното Средиземноморие е станала един от доминиращите видове, предават хърватските медии. Също така е факт, че рибата унищожава някои от местните видове.

Поради честата поява на рибата-балон, специалистите предупреждават, че е необходимо спешна информационна кампания, тъй като става дума за опасен вид риба… Препоръчва се рибата фугу да не се хваща с голи ръце, а с ръкавици.

Най-отровната риба в света се появи в Адриатика

Най-отровната риба в света се появи в Адриатика

И въпреки че е смъртоносно опасна, тази риба е деликатес на японската трапеза. Но трябва да се приготвя само от готвачи, които са преминали дългогодишно обучение по нейното приготвяне и трябва да разполагат с лиценз, за да упражняват своите уменията в нейното приготвяне. В противен случай и една хапка от този деликатес може да се окаже смъртоносна.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар