САЩ и Русия в битка за Гърция (Кой ще спечели?)

Гласувайте за статията

САЩ и Русия свалят звезди на Гърция, кой ще спечели в надпреварата?

САЩ и Русия свалят звезди на Гърция, само и само да я привлекат към една от двете страни в спора на великите сили. След като стана ясно, че Анкара и Москва имат някои проблеми с Турски поток, Вашингтон се намеси с предложение за Атина. Проектът включва изграждане на втори газопровод, този път през Азербайджан, който да минава през Гърция, Албания и Хърватия.

В опит да откъснат Гърция от руското влияние, от Вашингтон побързаха да изпратят специален пратеник от Държавния департамент на САЩ, който да работи за енергийните интереси на страната. Амос Хохщайн се срещна с гръцкия външен министър и двамата обсъдиха не само въпросите за опазване на околната среда, но и алтернативен вариант на Турски поток, особено след като последния се оказва все по-митологичен.

„На срещата, която ще се състои по инициатива на Хохщайн, ще се обсъдят енергийни теми, които са в общ интерес“,бе посочено в съобщението на министерствата на външните работи, относно въпросите на срещата

Министърът на енергетиката на САЩ Ърнест Монис по-рано заяви, че САЩ планират да представят на Гърция алтернатива на газопровода, който ще започват в Азербайджан, а според твърденията на гръцкия външен министър Никос Коциас този газопровод може да преминава през териториите на Босна и Херцеговина и Албания.

Всъщност предложението идва в много удобен за Гърция момент. Ако тя откаже да се включи в Турски поток, изграждането му към Западна Европа може и да се провали. В същото време привличането на Гърция към втория проект й гарантира европейско бъдеще и отслабване на позициите на Русия на Балканите, за което Атина ще изиграе ключова роля.

САЩ и Русия в спор за Гърция

САЩ и Русия в спор за Гърция

Реакцията на Москва? Всъщност тя не закъсня. Руският президент заяви, че проблемите между Анкара и Кремъл са разрешени и Русия е готова да финансира частта от изграждането на газопровода, която преминава през Гърция. В същото време „Газпром“ даде да се разбере, че са готови да предложат повече от изгодни условия на Атина. На първо място Гърция ще се превърне в един от основните центрове за дистрибуция на газ в Европа, както и че би изкарвала стотици милиони евро годишно от комисиона за транзит на газ.

Кой ще спечели в битката между САЩ и Русия  за Гърция? Съвсем скоро ще стане ясно.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар