Климатологът доц. Георги Рачев направи изпепеляваща прогноза Преглеждания: 16436

Доц. Георги Рачев прогнозира изпепеляващи летни жеги
0
5/5 - (1 vote)

Доц. Георги Рачев прогнозира изпепеляващи летни жеги

Климатолог номер едно – доц. Георги Рачев направи изпепеляваща прогноза.

Той цитира последните данни на агенцията за изследване на атмосферата и океаните в САЩ (НОАА), подчертавайки, че никога досега данните от нея не са го подвеждали.

Доц. Георги Рачев посочва, че днес ще е най-горещият ден от месец май, а през следващите дни температурите ще тръгнат отново надолу. Захладняването ще бъде придружено и с нова порция дъждове, но не се очакват порои.

Доц. Георги Рачев прогнозира изпепеляващи летни жеги
Доц. Георги Рачев прогнозира изпепеляващи летни жеги

Що се отнася до наближаващото лято, доц. Георги Рачев прогнозира, че средните месечни температури ще са около 34 градуса, но ще има и дни, в които ще бъде още по-горещо и направо ще пукаме от жега.
За щастие на този етап опасността от потопи е едва няколко процента, което означава, че шансът да се повтори водният ад от миналото лято е много малък.

Доц. Георги Рачев съветва да планираме отпуските си за края на юни и първите дни на юли, тъй като тогава слънчевите лъчи ще ни обсипват доста щедро.
При все, че според народните вярвания лятото се пречупва на 6 август (Преображение Господне), климатологът подчерта, че това важи само за морето.

Що се отнася до днешния ден, доц. Георги Рачев прогнозира, чеще бъде доста топло за това време на годината, тъй като максималните температури ще са между 25 и 30 градуса. Малко по-хладно ще остане времето по морския бряг – 19-21 градуса.
В следобедните часове по стара традиция над планините ще се развие купеста облачност. Превалявания от дъжд обаче са малко вероятни и ако изобщо има такива, то те ще са само на отделни места и то за кратко, пише pik.bg.

За разлика от Георги Рачев, синоптикът Петър Янков направи сравнително мрачна прогноза за предстоящото лято.
Той подчерта, че в бъдеще неблагоприятните метеорологични условия за Балканите ще се превърнат в обичайно явление, а летата ще стават все по-студени и дъждовни заради средиземноморските циклони.
Да не забравяме обаче, че изпълняемостта на дългосрочните прогнози е около 50-60 процента, така че лятото винаги може да ни изненада с нещо приятно или пък не чак до там приятно.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.