Ела, Боже на новия живот - зове Исус Христос на кръста

През последните години все по-често се намира някой да напише, че в произхода на Исус Христос има нещо българско. И преди да издъхне, разпнат на кръста на Голгота, е призовал на български: „Боже, ела ме вземи”. Подобни твърдения много напомнят за напъните на Скопие да докаже, че и Луната е македонска. Но с времето доказателствата в полза на твърдението, че в произхода на Сина Божи има нещо българско, стават все по-убедителни – пише „Уикенд”.

Възможно ли е наистиа Исус Христос да произхожда от древните български племена? От дистанцията на 2000 години никой не може да докаже това със сигурност или поне с неоспорими за днешната наука доказателства. Затова по-важно от всичко остава посланието на Сина Божи „Обичай ближния си!”

[caption id="attachment_443928" align="alignleft" width="300"]На арамески или на български мълви Исус Христос на кръста? На арамески или на български мълви Исус Христос на кръста?[/caption]

Теория на писателя Йордан Вълчев

Писателят Йордан Вълчев пръв се „хваща” за последните думи на Исус Христос на кр ъста и пише книга, в която се опитва да докаже, че Сина Божи произхожда от древните прабългарски племена. В „Две изречения за Исус Христос” авторът твърди, че последните си думи на кръста Спасителя изрича на майчиния си език – прабългарски. Така „Елои, елои, лама сабахтхами” (Иля, иля, лама сабатхами) не означава, както твърдят изследователите на арамейски „Боже, боже, защо ме изостави?”, а „Ела, ела, Боже на новия живот”.

Теория на етнографа Сава Костова

В подкрепа на твърдението, че Исус Христос произхожда от древните български племена и е проповядвал на български език, е и един интересен факт, за който разказва етнографът Сава Костова. Тя описва посещението си в Сирия преди години, когато там още не се води война: „Отидох на изток, в района на Майлюля, където живеят арамеите. Казаха ми, че те говорят на езика, на който говорел Спасителя. Посетихме един стар християнски манастир на едно възвишение, пуснаха грамофонна плоча с църковно песнопение по времето на Исус Христос. С голямо учудване аз възкликнах: „Та това е българска народна песен!” Отговори ми се, че много българи, които идват тук, казват същото”.

Връзка в доклада на Пилат Понтийски Непреки доказателства за това, че Исус Христос произхожда от древните българи, е и доклад на прокуратора на Юдея Пилат Понтийски, който предава Спасителя на тълпата на разпети петък. В доклада си до римския император по онова време Тиберий Пилат пише, че Исус не е евреин и носи косата си на плитка, което е в противоречие с юдейската традиция, според която косите падат свободно на раменете. Плитки са носели прабългарите. Освен това самите евреи преди 2000 години са смятали родата на Христос за езичници - отбелязва изданието.