Страшно земетресение от Вранча прогнозират експертите!

Румънски учени вещаят мрачна прогноза. Те прогнозират, че се очаква ново, мощно земетресение от планината Вранча.

Украинските специалисти също подкрепят прогнозата на колегите си и предричат силен трус с висок магнитуд до 8-ма степен. Мощните земни вълнения от силно земетръсната зона на планината Вранча вече се обаждат всеки ден.

[caption id="attachment_443786" align="alignright" width="300"]земетресение Чудовищно земетресение предвиждат сеизмолозите[/caption]

В северната ни съседка почти не минава и ден да не се отбелязват земетресения, като епицентъра на земните трусове идва от Вранча. Още преди две години, през 2013 година учените от Украйна биха тревога, че от Вранча отново може да има силно и разрушително земетресение с високата степен на опасност, а именно осма.

Те предупредиха за тази опасност и съседните държави. България също попада в тази земетръсна зона. Припомняме, че на 4 март 1977 година имаше силно и разрушително земетресение, което се усети с голяма сила в Свищов. Неговият епицентър бе планината Вранча. На тази дата в 1977 година в Свищов се срутиха изцяло от мощните трусове два блока , а сто и двадесет души загинаха под отломките.

Цели четиринадесет труса, чийто сеизмологичен център е Вранча са засекли учените през 2012 година. С два по-малко са били те през следващата година, като осем от тях са измерени само в разстояние на три седмици. 5.5 по Рихтер е било констатирано земетресение, което е разлюляло Североизточна България през 2013 година.

Най-лошият вариант е Вранча да се разлюлее с магнитут от 8-ма степен по Рихтер, като то ще има последствия не само в Румъния, но неминуемо в България и Украйна. Затова учените съветват предварително да се укрепят сградите, които са застрашени от срутване. Както у нас, така и в съседна Румъния строителството от миналото е било панел и бетон. Именно тези блокове е добре предварително да бъдат укрепени, преди да се случи земетресение със силно разрушителен характер.