Румяна Ченалова не отговори директно на въпроса за подкупите

Скандалната съдийка Румяна Ченалова проговори за случващото се около нея.

Според Румяна Ченалова отстраняването й може да има връзка с делото „Октопод”. В ефира на Нова тв тя не можа да даде категоричен отговор на въпроса дали Алексей Петров, на който тя бе съдия по делото, има нещо общо със случващото се в момента около нея.

[caption id="attachment_443640" align="alignright" width="300"]Румяна Ченалова не отговори директно на въпроса за подкупите Румяна Ченалова не отговори директно на въпроса за подкупите[/caption]

Румяна Ченалова припомни на широката общественост, че преди осем години, когато работела като адвокат, срещу нея е било образувано дело в Македония и подчерта, че отстраняването й има връзка с този случай. Съдийката посочи, че в повод за отстраняването й от поста са се превърнали два протокола по делото „Октпопод”, които не са приложени в срок, както и липсата на решение по частно наказателно дело във връзка със САПАРД, а не заради случая около френската фирма „Белведере”, както бе сочено.

Що се отнася до подкупа в размер на 690 хил.лв., за който се твърди, че Румяна Ченалова е прибрала, докато е била съдия по търговско дело, което е трябвало да бъде решено в полза на ОЕТ ("Обединени енергийни търговци"), както и че е била заедно със шефа и собственик на компанията Ангел Божилов (екс шеф на Петко Сертов) на яхта, бяха отхвърлени категорично. Румяна Ченалова подчерта, че тези обвинения са „родени” от един човек, но не назова името му и допълни, че не й е повдигнато обвинение за взет подкуп.

Румяна Ченалова избегна директния отговор на въпроса и дали е била корумпирана като вместо с категорично да или не отговори, че колкото задаващата й въпроса Люба Кулезич е била на тази яхта, толкоз и тя е била. Съдийката обаче призова свидетелят да назове името на тази яхта и кога е била използвана, тъй като на по-късен етап се оказало, че на нея са били и прокурори от СП (специализираната прокуратура). В заключение Румяна Ченалова посочи, че начинът, по който бе извършено отстраняването й от поста далеч не кореспондира с дипломатичния тон и заедно с брат й, който е неин правозащитник допълниха, че не се е укривала от закона, докато е била обявена за общодържавно издирване, пише pik.bg.