ЕС подгони Google (Компанията на съд за милиарди)

ЕС подгони Google (Компанията на съд за милиарди)
3.5 (70%) 2 votes

ЕК може да изправи на съд Google заради доминиране на интернет пазара

ЕК изправя Google на съд за монопол над интернет пазара. Европейската комисия (ЕК) планира да заведе съдебен иск срещу Google за монопол върху интернет пазара, съобщи в публикация The New York Times.

По-рано днес комисията решаваше дали да бъде официално съобщено, че срещу Google се повдига съдебно обвинение за монопол. Според ЕК, като водещ интернет гигант Google държи над 90 процента от пазара на интернет търсене в Европа и злоупотребява с позицията си. Едно от обвиненията на ЕК е, че американския интернет гигант злоупотребява с монополната си позиция на пазара и по този начин максимално затруднява работата на конкурентите си фирми.

Обвиненията не са свързани единствено с положението на Google като интернет търсачка, но и като технологична компания. Според ЕК, гигантът измества конкурентите си и не се съобразява с правото на свободна търговия на конкурентите си.

ЕС съди Google  за нелоялна конкуренция

ЕС съди Google за нелоялна конкуренция

Ако ЕК успее да подкрепи това твърдение с доказателства, Google ще трябва да плати огромна глоба, която може да достигне астрономическите размери от шест милиарда евро. Също така на компанията ще й се наложи кардинално да промени своя модел на работа в Европа, така че в резултатите от своите търсения повече по-широко да представлява по-малките, конкурентни фирми, като Yelp.

ЕК води разследването срещу Google вече почти пет години. През този период бяха събирани солидни доказателства за монополното положение на интернет компанията, както и за това, че тя възпрепятства развитието на по-малки конкурентни фирми на пазара. Всички доказателства бяха щателно анализирани от юристите на ЕК, преди да решат да започнат съдебна битка. Всички следят дали Google използва търсачката, за да прави допълнителна промоция на собствените си продукти и да задушава конкуренцията, поради което повече от 20 фирми са подали жалби, че компанията пречи на тяхната работа. Google засега не коментира тези обвинения.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар