Силно земетресение в Кипър, гражданите излязоха по улиците

Силно земетресение в Кипър, гражданите излязоха по улиците
5 (100%) 1 vote

Ново земетресение в Кипър, масова паника по улиците

Мощно земетресение в Кипър предизвика масова паника. Островът бе разтърсен от силен трус по-рано днес и изкараха хората по улиците. Епицентърът е бил само на осем километра от Пафос, а по чудо инцидентът се размина без жертви.

Земетресението с интензитет от 5.5 по Рихтер бе едно от силните, които са разтърсвали страната. То се разрази около 11:25 часа, обявих от кипърската информационна агенция, базирайки се на данни от Сеизмологичния център на острова. Мощните трусове са усетени, както около град Пафос, така и по протежение на целия остров. Епицентърът на труса бе на 8 км северозападно от град Пафос.

Данните за дълбочината, на която е регистрирано земетресението се оказаха доста противоречиви. Според Си Ен Ен трусът е на дълбочина от 25 км, а ТАСС съобщиха по-рано, че всъщност земетресението е на дълбочина от 10 км.

Земетресението предизвика немалък страх сред населението. Жителите на град Пафос излязоха от домовете си уплашени, а много от тях споделят, че минути преди смразяващия трус, са чували проглушен тътен. До момента няма информация за щети и човешки жертви, съобщават от Ройтерс. До 12 часа бяха усетени още 10 труса, но с по-малък интензитет.

Земетресение в Кипър, 5.5 разтърси острова

Земетресение в Кипър, 5.5 разтърси острова

Силното земетресение в Кипър е в резултат от движение на разлом, твърдят сеизмолози. Подобни силни трусове имаше и миналата година в Северна Гърция. Тогава трусовете разтърсиха цяла България, Турция и Гърция. Няколко острова бяха тежко пострадали, а в Атина хората излязоха по улиците.

Засегнати бяха дори райони около Югоизточна България, където имаше паднали комини и повредени стени от къща. Повече от седмица трусовете люлееха южната част на Балканите. Стигна се до искане за разследване защо канадски и турски кораби са били на мястото, около епицентъра на труса. А гръцки депутат отправи обвинения, че заради сондажи за шистов газ се е стигнало до предизвикване на земетръси в района.

Според специалистите обаче това е малко вероятно. В района на Бяло и Средиземно море има голям разлом, който е основната причина за силните земетресения.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар