Николай Цонев твърди, че взривове в Иганово ще има и занапред

Бившият военен министър Николай Цонев направи много зловеща прогноза за взривовете в Иганово.

Николай Цонев твърди, че те няма да спрат дотук и ще има още взривове, ако не бъдат взети спешни мерки. Според него разследващите трябва да направят проверка на продукцията за това дали не е дефектна. Николай Цонев смята, че взривовете в Иганово не са терористичен акт.

[caption id="attachment_443311" align="alignright" width="300"]Николай Цонев твърди, че взривове в Иганово ще има и занапред Николай Цонев твърди, че взривове в Иганово ще има и занапред[/caption]

Той твърди, че министърът на вътрешните работи и министърът на икономиката твърдят, че става въпрос за саботаж, за да избегнат обясненията защо не е прилаган необходимия контрол. Николай Цонев припомни, че и двата пъти са гърмели боеприпаси в едни и същи складове, което води до извода, че не се работи по правилата и става дума за пълно безхаберие. Бившият военен министър обобщи, че от 2000 година насам има 14 взрива на боеприпаси три, от които са били в Иганово и допълни, че веднага трябва да бъде извършена проверка какъв дефект имат тези боеприпаси, за да се избегнат нови гърмежи и разбира се да няма повече жертви.

Икономистът проф. Кръстьо Петков, който е бивш председател на КНСБ не изключва за момента нито една от версиите за поредицата от взривове в Иганово. Той обаче посочи, че според събраната от него информация, на този етап би трябвало да се изключи случайна грешка и да се насочи вниманието към останалите версии. Спешно трябва да бъдат проучени версиите за умишлени действия в различните варианти, за да не се даде възможност да се потулят следите. Според него по всяка вероятност става дума за акция, която е подготвена много грижливо, с цел да бъдат прикрити различни нарушения – като се започне от неспазване на технологичната дисциплина и се стигне до кражба на боеприпаси.

Тези случаи са достатъчно основание да бъде стартирана акция за противодействие на трудовите злополуки, които никак не са малко. Освен, че нанасят масови поражения, те отнемат и човешки животи, пише pik.bg.