Съдия Румяна Чаналова е обявена за общонационално издирване, тъй като не е открита на нито един от посочените от нея адреси

Съдия Румяна Ченалова изчезна безследно, след като неколкократно и по различни причини не се яви на разпит по разследването срещу нея.

Тя не е била открита от съдебната охрана, която е трябвало да я отведе в съда принудително. Припомняме, че на 26 февруари тази година, СГП (Софийска градска прокуратура) образува досъдебно производство срещу Румяна Чаналова от СГС (Софийски градски съд). Тогава от прокуратурата поясниха, че досъдебното производство е образувано заради документно престъпление и престъпление по служба. Разследването по досъдебното производство се провеждаше от Спецзвеното за противодействие на корупцията.

[caption id="attachment_443226" align="alignright" width="300"]Съдия Румяна Чаналова е обявена за общонационално издирване Съдия Румяна Чаналова е обявена за общонационално издирване[/caption]

Само ден по-късно срещу съдия Румяна Чаналова бе образувано и друго досъдебно производство за престъпление. Тогава от прокуратурата посочиха, че информацията за престъплението ще стане ясна, след като й бъде предявено постановление за привличане като обвиняема. От там подчертаха, че спестяват информацията с оглед защита на тайната на разследването. Името на съдия Румяна Чаналова бе споменато и от френския посланик в България Ксавие дьо Кабан като една от гнилите ябълки в българската съдебна система. Посланикът коментира случая с френската компания инвестирала у нас, собственикът на която твърди, че фирмата му е станала жертва на съдебната ни система с думите, че никога не е чувал за подобен случай в родината си.

От Областна дирекция „Охрана” в София и Стара Загора потвърдиха, че съдия Румяна Чаналова е изчезнала без следа. Тя не е била открита от служителите на нито един от двата адреса, посочени в делото. Поради тази причина не е било изпълнено указанието да бъде отведена принудително в съда. За да бъде установено актуалното й местонахождение, е отправено запитване до съответните компетентни органи. На този етап информацията, която е получена не съдържа различен адрес от двата посочени от нея. Поради тази причина се е наложило съдия Румяна Чаналова да бъде обявена за общодържавно издирване, пише vesti.bg.