Гърция смята да обяви фалит, ако не се стигне до споразумение с кредиторитеГърция ще обяви фалит, издадоха хора от властта

Гърция смята да обяви фалит до края на този месец. Това разкри високопоставен чиновник от гръцката власт, запознат с намеренията на правителството и на премиера. Правителството е в готовност да обяви фалита, ако не успее да се споразумее с кредиторите си в рамките на следващите няколко седмици.

[caption id="attachment_443196" align="alignright" width="300"]Гърция е на път да обяви фалит Гърция е на път да обяви фалит[/caption]

Британската медия "Financial Times" разкри, че към момента са замразени два милиарда и половина евро, които трябва да послужат за изплащане на вноските, дължими към международния валутен фонд, ако до споразумение така и не се стигне.

От гръцка страна са обявили категорично, че са достигнали до предела на възможностите си и ако от Брюксел не им предоставят нови средства, с които да им помогнат, фалитът е неизбежен, тъй като няма как да му бъде намерена алтернатива.

Специалистите обаче се съмняват, че приказките за фалит от страна на гръцкото правителство може да са просто поредния етап от тактиката на премиера Алексис Ципрас и хората му да извиват ръцете на Европейския съюз и в частност на кредиторите си, за да получат максимално изгодни за тях условия. Освен това експертите са категорични, че дори и да се стигне до обявяване на фалит от страна на Гърция, това не означава, че държавата ще бъде извадена автоматично и от еврозоната, научиха от БЛИЦ.

Това може да се случи единствено ако Атина откаже да изплаща натрупаните дългове. До 1 май страната трябва да плати 203 милиона евро, до 12 май - още 770 милиона и до края на юни - 1,6 милиарда.