Хилари Клинтън официално поиска да стане държавен главаХилари Клинтън се кандидатира за президент, Барак Обама я подкрепи

Хилари Клинтън официално обяви, че ще се кандидатира за президент на САЩ. По този начин бившата първа дама потвърди упоритите слухове, че се е прицелила в Белия дом. Слухове, които обикалят из медийното пространство от две години насам.

[caption id="attachment_443102" align="alignright" width="300"]Хилари Клинтън официално се кандидатира за президент на САЩ Хилари Клинтън официално се кандидатира за президент на САЩ[/caption]

Джон Подеста - ръководителят на кампанията на 67-годишната Хилари, изпрати официално писмо до медиите и поддръжниците й, за да ги уведоми за взетото решение съпругата на бившия президент Бил Клинтън да се включи в надпреварата за Овалния кабинет през 2016 година. В писмото се казва още, че в най-скоро време Клинтън ще се срещне с избирателите от Айова.

Малко по-късно и самата Хилари Клинтън публикува кратко видео обръщение към американците, с което също потвърди, че ще се кандидатира за президент от името на Демократическата партия. В двеминутното бившият сенатор обяви, че иска да бъде защитника на американския народ.

За да стигне до битката за президентския стол обаче, Хилари първо ще трябва да спечели вота вътре в партията и подкрепата на съпартийците си. Едва тогава тя ще се изправи срещу кандидата на Републиканската партия. На изборите през 2008 година Клинтън отново се кандидатира, но загуби от настоящия президент на САЩ Барак Обама. На когото в последствие стана ръководител на дипломацията по време на първия му мандат в Белия дом.

Според специалистите в Америка, кампанията на бившия държавен секретар ще стартира постепенно и ще бъде изградена стъпка по стъпка, научиха от vsekiden.com. Самата Хилари е сред най-силните претенденти за президентския стол, въпреки че в последните седмици срещу нея тече масирана кампания. Основният момент в програмата й е осигуряване на по-голяма икономическа сигурност за страната.

Настоящият държавен глава също показа подкрепата си за Клинтън като изтъкна, че ако спечели, тя ще е изключителен президент.