Великденските яйца могат да навредят на здравето ни, ако не внимаваме с тяхВеликденските яйца могат да бъдат опасни, не само заради боите

Великденските яйца крият не малко опасности за здравето ни. За това предупреждава професор Никола Александров, доктор на медицинските науки и дългогодишен шеф на токсикологията във ВМА. Като специалист по токсикология, той разкрива, че много българи пренебрегват риска, който се крие в яйцата, които масово се консумират покрай Великденските празници. И опасността не идва само от химиите, съдържащи се в боите.

[caption id="attachment_443001" align="alignright" width="300"]Великденските яйца могат да са опасни за здравето Великденските яйца могат да са опасни за здравето[/caption]

Самата консумация на яйцата може да се окаже вредна, ако не е с мярка. За да сте сигурни, че са напълно безопасни, трябва да обърнете особено внимание още по време на варенето им. Което не бива да е по-малко от десет минути, след като водата в тенджерата заври. За любителите на рохки яйца - най-добре е да се откажете от това си предпочитание, тъй като дори и в много малка част от жълтъка, останала недобре сварена, може да се съдържа инфекцията на салмонелата.

И по този начин да се предаде на консуматора. За да намалите до максимум риска да купите инфектирани яйца, никога не се подвеждайте да ги купувате от т.нар. "тротоарни търговци", въпреки, че те предлагат стоката си на по-ниска цена от тази в магазините. Те обаче нямат никаква гаранция дали яйцата са пресни или не. Освен това трябва хубаво да измивате яйцата със сапун преди да ги сварите, за да убиете салмонелните организми, които се разпространяват чрез птиците.

Ако имате съмнения, че сте се заразили, незабавно потърсете лекар. Симптомите на заразяване със салмонелоза са висока температура, болки в стомаха, диария, повръщане, силно главоболите, пишат от Агенция ПИК.