Валери Спиридонов — първия човек с трансплантирана глава

Валери Спиридонов — първия човек с трансплантирана глава
5 (100%) 1 vote

Валери Спиридонов се реши на историческа стъпка, става първия човек с трансплантирана глава

Парализиран руски програмист ще бъде първият човек, чиято глава ще бъде трансплантирана към чуждо тяло. Валери Спиридонов ще влезе в историята като първия човек, решил да се подложи на уникална трансплантация. Това решение е взето от италианския неврохирург Серджо ди Канаверал.

Валери Спиридонов е на 30 години и страда от рядка болест. Времето му изтича, а лечение за заболяването му няма. И той е решил, да се подложи на експеримента, защото няма от какво да се страхува.

„Ако операцията е неуспешна, няма да разбера нищо“, казва той.

Валери Спиридонов ще стане първия човек с трансплантирана глава

Валери Спиридонов ще стане първия човек с трансплантирана глава

Изборът на руския програмист не е случаен. Италианският лекар, който обяви преди няколко месеца, че смята да трансплантира глава върху чуждо тяло, сподели, че желаещите да се подложат на процедурата са изненадващо много. Най-странното е, че сред тях има дори напълно здрави, които искали да се подложат на авантюристичния акт просто от любопитство.

Серджо ди Канаверал признава, че трябва да се опита първо с човек, който няма шанс да живее дълго, какъвто е и случаят с Валери Спиридонов. Операцията за трансплантацията ще изключително дълга — над 36 часа и ще струва 7,5 милиона паунда, или около 11 милиона долара.

За успеха на операцията е важно да се гарантира едновременното отделяне на главата от тялото на Валери Спиридонов и тази на донора, като се предполага, че тогава пациентът ще прекара поне 4 седмици в кома. Това време е необходимо, за да се използват потискащи имунната система вещества, които да предотвратяват отхвърлянето на тъканите. Самата операция е насрочена за началото 2016 г., а подробности за нея вероятно ще научим на предстоящата лятна конференция на неврохирурзите в Анаполис, САЩ.

Много известни имена от медицината са скептични за възможностите за успех на такава операция. Няма доказателство за това, че сливането на гръбначния и главния мозък ще доведе до възстановяване на двигателната функция на организма, смята Ричард Боргенс, директор на център за лечение на парализа в американски университет.

Първите опити за присаждане на глава са извършени с животни още през 1954 г., когато съветския хирург Владимир Демихов присажда глави на няколко кучета. През 1970 г. в САЩ е присадени втора глава на маймуна, но тези опити завършиха със смъртта на животните, след няколко дни.

Валери Спиридонов обаче е твърдо решен да опита, с надеждата, че ще получи шанс за нов живот.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар