Андреас Лубиц не е разбил умишлено самолета, смятат редица специалистиМистерията около катастрофата, уж предизвикана от Андреас Лубиц, се задълбочава

Мистерията около самолетната катастрофа на немския самолет на Джърмануингс във Френските Алпи се задълбочава. Редица специалисти смятат, че е напълно възможно вторият пилот Андреас Лубиц да е набеден несправедливо, че умишлено е разбил машината в планината.

[caption id="attachment_442895" align="alignright" width="300"]Андреас Лубиц може и да не е виновен за катастрофата Андреас Лубиц може и да не е виновен за катастрофата[/caption]

Мат Андерсън, експерт по авиация, разпространи своето виждане по случая, който доведе до смъртта на всички 150 души на борда на летателната машина - пътници и екипаж.

Според Андерсън международното разследване на трагедията все още не е започнало, затова е излишно да се правят кардинални заключения за причините, довели до разбиването на самолета. Самият специалист е президент на авиокомпанията Индиго Аероспейс и е запознат с начина, по който работи електрониката в пилотската кабина.

Точно заради това той смята, че е напълно възможно рязкото ускорение към земята да се дължи на повреда в системите или дори на хакерска атака. Експертът изтъква, че да се прихване електрониката на самолет по време на полет не е никак трудно и затова военните самолети, както и самолетите на държавните глави разполагат със специален щит, който да предпазва системите за управление от атаки.

Пътническите самолети обаче нямат подобна защита и на практика е много лесно да бъдат хакнати.

Бившият пилот Джей Ролинс също подкрепи съмненията на Андерсън за атака и то още преди да бъдат открити черните кутии. Той намира за повече от странно самолет с подобно контролирано от компютър снижаване да катастрофира така.

Това било възможно при сарите модели на Боинг, не и при новите, какъвто е фаталния самолет. Ролинс разкри, че всяка една команда на пилотите минава през компютъра на самолета, който пресмята дали маневрата е рискована и тогава решава дали да изпълни зададената команда или не, научиха от бТВ.