USA Today: САЩ подслушва гражданите от 20 години

USA Today: САЩ подслушва гражданите от 20 години
5 (100%) 1 vote

САЩ подслушва гражданите от 20 години

САЩ подслушват телефонните разговори на собствените си граждани от 20 години. Американското правителство е започнало да записва и документира телефонните разговори на своите граждани почти десет години преди терористичните атаки от 11 септември 2001 г., пише вестник USA Today.

Повече от две десетилетия, още от 1992 г., Центъра за борба с трафика на наркотици и Министерството на правосъдието на САЩ записват съдържанието и мета данните за всички телефонни разговори водени от САЩ към 116 страни в света, във връзка с търговията с наркотици, пише вестникът, позовавайки на бивши и действащи служители на споменатите институции, участващи в тази операция.

Списъкът на тези страни непрекъснато се променя, но на нея винаги фигурират Канада, Мексико и повечето страни от Централна и Южна Америка, казват събеседниците на вестника.

САЩ подслушват гражданите си от 20 години

САЩ подслушват гражданите си от 20 години

Федералните следователи, също са използвали записите от преговорите за мониторинг на системата за разпространение на наркотици от наркокартелите в САЩ, което позволявало на агентите да открият по-рано неизвестните контрабандни кръгове, както и лицата, които са били отговорни за потока на парите в обратната посока. Съдържанието на прихванатите телефонни разговори, обаче се използва и за други цели, се добавя в статията.

Според USA Today, американската служба за борба с търговията с наркотици е започнала от самото начало с масово събиране на данни за американските граждани, независимо от това дали са заподозрени в участие в някаква престъпна дейност или не. Тази практика е станала още по-масивна, след като Агенцията за национална сигурност (NSA) започва да осъществява пълно проследяване на телефонните разговори и електронната комуникация след терористичните атаки от 11 септември 2001 година.

След като преди близо две години бе доказано, че американците, както у нас, така и в чужбина, масово са засегнати от шпионските дейности на техните тайни служби, американската администрация се оказа под жестоки критики за незаконно нарушаване на основните човешки права в САЩ.

Съществуването на програмите бе разкрито от 31-годишният Едуард Сноудън, информационен разузнавач, който е работил за Агенцията за национална сигурност (NSA). През лятото на 2013 г. той разкри подробности за няколко американски програми за масово подслушване и проследявания на комуникациите на милиони хора по света, както и за шпиониране на световни лидери, включително и съюзници на САЩ.

След като представи на журналистите в Хонконг документите за подслушване, Сноудън замина в Москва, където няколко месеца остана на транзитния терминал на международното летище заради блокадата на САЩ, която му попречи да замине за някоя от южноамериканските страни. По-късно руския президент Владимир Путин одобри искането му за временно убежище, а в САЩ е обвинен в шпионаж и неразрешено представяне пред медиите на поверителни документи.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар